ALLAH'IN EMRI, PEYGAMBERIN KAVLI ILE AILE KURMAK

Erkek ve disi olarak bir çift olusturan canlilarin her birisine zevc (es) denir. Izdivaç; evlenme, birbirine es olmadir. Izdivaç; Allah’in emri, Peygamber Efendimizin kavlidir. Onun için ilk adim bu niyet ve azim üzere atilir. Allah’in razi olmayacagi, Allah’in rizasinin gözetilmedigi hiçbir amel veya adim hayir ve bereket getirmez.
Evlenme, evlilik insanin fitradir, yaratilisidir. Bu fitrat ve yaratilisa aykiri her hareket insani bozmaktan, helake götürmekten baska bir ise yaramaz. Evlilik ve nikah akdi her iki taraf için de hayirdir, berekettir.
Evlilik, yuva kurmaktir. Yuvayi da disi kus yapar demis atalarimiz. Hem kadin hem erkek yuvasina sahip çikacak Allah’in emri üzere birbirlerine karsi haklarini da sorumluluklarini da yerine getirecektir.
Evlilik, hukuk üzerine kurulsa da faziletle birlesip salih amele dönüsürse tatli, mutlu ve güzel olur. Aksi halde, taraflardan birisi veya ikisi benim haklarim benim haklarim diye lüzumsuz bir çikmaza girerse sonuç hüsran olur. Evet iki tarafin da haklari vardir; ayni zamanda sorumluluklari da vardir.
Evlilik ertelenemez, geciktirilemez, malk mülk kazanayim, dünyada rahat rahat gezip tozayim gibi lüzumsuz heveslerle ihmal edilemez. Tek basina degil çift basina bir hayat tatlidir, güzeldir. Allah’in emrinin, Resulullah’in sünnetinin yasandigi bir ailede kalpler huzurla dolmazsa baska nasil ve nerede dolabilir?
Abdülkadir Geylani Hazretleri “Evlilikte ilk kural, güzel ahlakli olmak ve elinden geldigince örf ölçüsünde -haniminin/kocasinin- ihtiyaçlarini karsilamaktir.” buyuruyor.
Hayatin pek çok hususu gibi evliligi de sosyal medya sihirlerinden, instagram hikâyelerinden, reels videolarindan ögrenmeye ve yasamaya kalkisirsaniz en kisa zamanda kocaman bir bosluga yuvarlanacaksiniz demektir. Evet zaman zaman onlara bakiniz ama kendinizin, Allah’in sizlere ikram ettigi rizkin suurunda olarak; ayagi yere basan; salih amellerle beslenen; kinden, nefretten, ifrattan tefritten uzak bir dürüstlükle yasamanizin size hayir ve bereket kapilarini açacagini unutmayiniz. Anne ve babalar da evlatlarina karsi suur içinde olmali, onlarin da artik müstakil baska bir hayat düzenine ve sorumluluga sahip bulunduklarini asla unutmamalidir. Son tahlilde hepimiz Allah’in yarattigi birer can olarak Allah’a ve Resulü’ne karsi mesulüz, bu mesuliyet çerçevesinde birbirimize karsi vazifelerimizi yerine getirecegiz.
Aile sahibi bir mü’min, aile sahibi bir dervis olarak salihlerin, kâmillerin, mürsidlerin ve en basta Resulullah’in hayatini kendimize rehber edinecegiz.

AILE KURMAK HAYAT KURTARMAKTIR
PROF. DR. SAFFET KÖSE

Aile, ilk insan ile baslayan ve sadece bir toplum için degil ayni zamanda tüm insanlik için örgütlenme modeli olarak kabul edilebilecek hayati bir kurumdur. Nesillerin saglikli sekilde üremesi ve bu yolla insan soyunun devami ancak aile kanaliyla mümkün olabilir. O sebeple aile, fert ve toplum hayatinin en belirleyici ve etkili temel yapi tasidir.
Aile, din ve modernitenin karsi karsiya geldigi en önemli kurumdur. Modernite, Bati’da kiliseye tepki olarak dogdugu için kendisini din karsitligi üzerine konumlandirmistir. Din ise bütün ayrintilariyla aileye iliskin konulari belirlemistir. Modern insan, Tanri’yi mabede hapsedip dinin koydugu hükümleri, özgürlügü önünde bir tehdit ve hürriyetini kisitlayici bir unsur olarak gördügü için reddetmekte ve bedeni üzerindeki tasarruflarinda diledigi gibi hareket etme serbestisi istemektedir. Iste modernite ile din, insanligin en stratejik kurumu olan aile üzerinden hesaplastigindan bu konuda ortaya çikan sorunlar sarsici olmakta ve hesaplasma sert geçmektedir.

AILE BABA OCAGI, ANNE KUCAGIDIR
PROF. DR. IBRAHIM BAZ

Insan bir tohum gibidir ve her tohum gibi insan da yetistigi ortama göre sekillenir. Bu baglamda tarih boyunca insani sekillendiren üç temel yapi olmustur. Bunlar; din, devlet ve ailedir. Her biri kendine has bir hukuk, ahlak ve deger manzumesine sahip bu üç yapi, insana haysiyetli bir hayat yasamanin ortamini hazirlar, yol ve yöntem gösterir. Hayati anlamli kilan degerleri ögreterek insanin serefli bir hayat yasamasina yardimci olur. Gel gör ki günümüz dünyasinda endüstri 5.0 denilen ve yapay zekâ ile robotik aletleri insanin hayatina ortak eden yasadigimiz su teknolojik çag, insani ilk defa bu üç bagdan koparmaya baslamistir.
Insani kapitalist kültürün bir nesnesi ve oyuncagi haline getirmek isteyen sirketler ve onlarin yönetimindeki devletler, özgürlük kavraminin aldatmacasi ile özellikle gençleri dinden sogutmaya, devlete bagliliktan uzaklastirmaya ve en önemlisi aile baglarindan ve degerlerinden koparmaya çalismaktadir. Halbuki insanoglu belki de ilk defa özgürlügünü bu kadar kaybetmis, evindeki ve elindeki teknolojinin esiri haline gelmistir. Üstelik din, dil, cografya ve kültür fark etmeksizin dünyanin hemen her ülkesinde bu esaret kendini göstermektedir.

Dosya yazilarinin tamami derginin Temmuz 2024 sayisinda.

Yüce dinimiz olan Islam, parlak günesi ile ortaya çiktigindan beri sürekli olarak...

Din bir hayata ihtiyaç duyar. Zira Allah’in gönderdigi son ve mükemmel din olan Islam...

Ilim ve Irfan dergisi Temmuz 2024 sayisinda evlilik, izdivaç ve aile dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2024