ILIM VE IRFAN | Ekim | 2024 | AYIN KONUSU
IHLAS: SADECE ALLAH IÇIN

Alimlerimizden birisi söyle demistir: “Ihlas/samimiyet, kalbin derinliklerinde korunmus bir misk gibidir; kokusu, ona sahip olani haber verir.” Ihlas; “halis, temiz, dogru, sevgi, Allah’a kulluk, gönülden gelen dostluk, samimiyet” demektir. Salih ameli halk için degil Hak için yapmaktir. Her kimin iç âlemi murakabe ve ihlas ile dogru olsa Hak Teala onun zahirini mücahede ve Sünnet-i Peygamberiye ittiba ile süsler.
Kulun, Allah için yaptigi her sey ihlastir. Insanlardan bir sey beklememek ve onlarin övmesini gözetmemek ihlas alametidir. Ihlas, kul ile Allah arasinda bir sirdir. Melek bilmez ki yazsin, seytan bilmez ki bozsun. Allah Tealanin kalplere verecegi ihsanlardan biri de ihlas duygusudur. Ihlas ulvi bir lezzettir, esas ve öz nimette biter. Asil mesele bu nimeti bulmakta. O bulununca her sey bulunmus olur. O nimet için bir bitme ve tükenme yoktur.
Allah dostlari nice kiymetli sözlerle ihlasi tarif etmisledir. Onlar, bu hali ömürlerince yasamislar, bizlerin tanimasi, bilmesi ve yasamasi için de yolunu, yöntemini göstermislerdir.
Ibadetin, kullugun, hayatin ve ömrün özü olan Ihlas, hepimiz için farz-i ayndir. Içimizden gelen, gönülden tasarak, askla ve sevkle Allah’a kulluk etmek, kimseden ödül veya övgü beklememektir. Bütün ödülümüz, bütün mükafatimiz önce bu dünyada sonra da sonsuz öbür dünyada Allah’a aittir.
Ihlas, sadece ibadetin degil yasadigimiz her duygunun ve her durumun da özüdür. Yalanla, yapmaciklikla, sahtelikle, içten pazarlikla, baska planlarla, gizli ajandalarla, kötü niyetlerle -hasa hasa Allah’i kandirmayi birakin- biraz akli suuru yerinde bir çocugu bile kandiramayiz. Seytan ve nefsimiz her ne kadar bütün bu kötü yollari, seriate, tarikata, hakikate tamamen zit bu duygu ve düsünceleri bize ne kadar telkin ederse etsin, içimizi ne kadar bozmaya çalisirsa çalissin bizler saf, berrak, temiz, halis duygu ve niyetlerle Allah’a kullukla, insanlara sevgi ve saygiyla yasamaya devam edecegiz.
Bu aziz duygularimizin bozulmamasi, kirlenmemesi; içimize sizmaya çalisan ifsat tohumlarinin yesermemesi ve çabucak yok olup gitmesi için bireysel çaba ve irademizin yaninda, kâmil mürsidlerin irsadi da ne kadar mühimdir. Ve en mühimi de bu halis duygunun, kalbimizin en saf, en berrak halinin bize Allah’tan bahsedilmis nadide bir ikram oldugunun suuruyla yasamak.

INANCIN ÖZÜ, IBADETIN RUHU: IHLAS
PROF. DR. IBRAHIM BAZ

Günümüz Türkçesinde bir insanin samimi, güvenilir ve dindar yönüne isaret etmek için bir takdir ifadesi olarak kullanilan “ihlasli adam” sözü, aslinda ihlas kavraminin toplum tarafindan çok iyi sekilde anlasildigini göstermektedir. Kelime manasi itibariyle arinmak ve kurtulmak anlamlarina gelen ihlas, bir seyin içine disaridan karismis ve degerini düsürmüs olan seylerden temizlenip arinmasi, saflasmasi, katisiksiz hale gelmesidir. Iste tam da bu nedenle, Islam’in tevhit inancini en kisa ve en net sekilde anlatan sureye Ihlas ismi verilmistir.
Malum oldugu üzere bu sureye, Allah’in bütün varliklardan üstünlügünü ve onlardan farkli oldugunu ortaya koymasi yönüyle Tecrid veya bu surede ifade edildigi sekliyle Allah’a inanan ve bu inanca göre yasayanlarin ebedi kurtulusa erecegini isaret etmesi sebebiyle Necat ismi verilmistir. Ancak en çok kabul gören isim Ihlas olmustur.

HALIS KULLARIN YOLU
PROF. DR. SÜLEYMAN DERIN

Samimi duygularin en önemli oldugu yerlerin basinda aile yuvamiz gelir. Esler birbirlerine, anne-babalarina, çocuklarina karsi ihlasli olmali herkes bir digerinin iyiligine ve hayrina çalismalidir. Fedakarlik, hizmet etme, sevme ve affetme gibi güzel duygular aile fertleri arasinda kaybolmaya baslamissa artik aile kan kaybediyor demektir. Aile bireylerinin bencillestigi, diger fertleri kendine hizmetçi gibi gördügü, yaslilarin saygi görmedigi bir ailede ihlastan, samimiyetten bahsedilemez.
Baris ve huzur manasina gelen Islam’in en güzel tecelli edecegi yer evimizdir, ailemizdir. Yüce Rabbimiz bizleri hem kendisine hem de tüm mü’minlere karsi ihlasli eylesin. Hakk’a ve halka karsi sahtekarlik demek olan riyadan bizleri muhafaza buyursun. Amin.

ISLAM BÜYÜKLERINDEN IHLAS ÖRNEKLERI
PROF. DR. SELAHATTIN YILDIRIM

Sözlükte; “bir seyi, degerini düsüren yabanci unsurlardan temizleyip saflastirmak” anlamina gelen ihlas kelimesi, dini bir terim olarak da; “ibadet ve iyilikleri her türlü baska amaç ve isteklerden arindirarak sadece ve sadece Allah rizasi için yapmak” manasindadir. Bu bakimdan ihlas, ibadet ve amellere gösteris katmak demek olan riyanin zitti olarak kabul edilir. Dinimizde yapilan bir isin Allah katindaki degeri niyete baglidir. Iste ihlas da öz olarak niyet temizligi seklinde tarif edilebilir. Önemine binaen gerek Kur’an-i Kerim’de gerekse birçok hadiste ihlasin önemi defaatle vurgulanmistir. Nitekim ilgili ayetlerde ihlas sahiplerinin; “Allah’in yardimina ve hidayete mazhar kullar” olduklari (Hicr, 40); “seytanin ihlasli kisilere zarar veremeyecegi” (Sad, 83); “ihlasin peygamberlerin özelliklerinden oldugu” (Yusuf, 24; Meryem, 51) belirtilmistir. Keza dinin en temel ilkesini en iyi sekilde vurguladigi için Kur’an-i Kerim’in 112. suresine de Ihlas adi verilmistir.

Dosya yazilarinin tamami derginin 2024, Ekim sayisinda.

Muhterem Müslümanlar! Babam Seyh Hazretlerinden duydum, buyurdular ki...

Sözün bu kadar kiymete bindirilmis ve hâlin bu denli degersizlestirilmis olmasi insanoglunun hiç de hayrina olmayan bir durumun habercisidir....

Ilim ve Irfan dergisinin Ekim 2024 sayisi ihlas dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2024