PROF. DR. SÜLEYMAN ULUDAG | Nisan | 2015 | HAKKIMIZDA | Okunma: 1484
MÜ'MINLERIN SÖZ ILE IMTIHANI: KILLET-I KELAM

Konusmak ve söz söylemek insanin en temel ve be¬lirgin niteligi oldugundan genellikle, “insan hay¬van-i natik” (konusan, düsünen canli) seklinde tarif edilir. Nutk kelimesiyle akla, natik kelimesiyle akile isaret edilir. Sözle fikir arasinda siki bir bag mevcuttur. Insanlar ge¬nellikle fikir ve kanaatlarini ses ve söz aracaligiyla ifade ettik¬lerinden ifade hürriyeti düsünce hürriyeti anlamina gelir.

Din bakimindan da söz önemlidir. Her seyden evvel kelam Allah Tealanin sifati, bütün kutsal kitaplar da O’nun sözü-dür. (Kavl-kelam) Kur’an, kelam-i kadimdir, Allah’in sözüdür. “Sözü Allah’in sözünden daha dogru olan kim var?” (Nisa, 122) Sözlerin en dogrusu da en güzeli de O’nun sözüdür.

Allah Resulü’nün hakiki varisleri olan faziletli ve dindar alim¬lerin, evliyanin, siddiklarin, ariflerin, hakîmlerin takva sahibi salih mü’minlerin sözleri de genellikle dogrudur, güzeldir, faydalidir.

Nasihat, vaaz, tezkir, inzar, ikaz, tavsiye, hakka davet, iyi ola¬ni emir, kötü olani men ve benzeri sözlerin gereken yerlerde ve zamanlarda uygun sekilde söylenmesi dinimizin emridir. Hak hukuk çignenirken susan dilsiz seytandir. En iyi söz za¬lim hükümdarin yaninda adaletten bahsetmektir. (Ebu Da¬vud, Melahim, 17; Tirmizi, Fiten, 13) Konusmak ve söz söylemek iyidir, hostur; tabiidir, faydalidir, insan olmanin geregidir ama bunun da bir miktari, ölçüsü, zemini, zamani ve ifade tarzi ve üslup sekli vardir. Yalan, iftira, giybet, koguculuk, kandirma, aldatma ve yaniltma amaçli laflar haram oldugu gibi malayani denilen faydasiz, lüzumsuz ve fuzuli lakirdilar, dedikodular ve gevezelikler mekruhtur hatta bazi hallerde günahtir, vebaldir. Bu tür laf¬larin dini ve manevi bakimdan sorumlulugu vardir. Tabiidir ki söylenmesi mübah, konusulmasi helal sözler de mevcuttur. Mü’minlerin bütün fillerine uygulanan ve ahkam-i ser’iyye denilen dinimizin bes hükmü (farz-mendub-mübah-mek¬ruh- haram) sözlere de uygulanir.

(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Nisan (2015) sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016