IRFAN KAYNAGI | Aralık | 2020 | IRFAN KAYNAGI
Yüce Allah, -taat ve ibadet etmek suretiyle imar etsin diye- insanoglunu yeryüzüne halife kilmistir.
Kuskusuz, nefsinin islahina önem verip önceleyen ve onu arindirip her türlü kötülükten uzaklastiran kimseler taat ve ibadetin degerini bilir. Nitekim yüce Allah Kuran-i Kerim’de nefsini tezkiye edenleri övmüs, onu ihmal edip kötülüklere gömenleri de yermistir: “Nefsini kötülüklerden arindiran kurtulusa ermistir.” (Sems, 9)
Nefsini temizlemek suretiyle günahlardan uzaklastiran, maddi-manevi kusurlardan arindirip Allah’a itaat etmek, salih amel islemek ve yararli ilimler tahsil etmek suretiyle onu yükselten kimseler kurtulusu elde etmistir. “Onu kötülüklere gömen de ziyan etmistir.” (Sems, 10) Nefsini ihmal edip onu her türlü rezalet ve günaha bulastirarak ayiplarla kirletip saptiran kimseler de zarar etmislerdir. Kuskusuz ki selef-i salihin/ geçmis büyüklerimiz bu ise çok büyük önem vermislerdir. Çünkü onlar biliyorlardi ki nefsi tezkiye edip arindirmak; -iman ve Islam‘dan sonra- dinimizin üçüncü önemli makami olan ihsan makamidir. Hazret- i Peygambere ihsanin ne oldugu soruldugunda, “Ihsan, Rabbini görüyormusçasina O’na ibadet etmendir; sen O’nu görmesen de O seni görür.” (Buhari, Iman, 37) seklinde cevap vermistir.
Aziz kardeslerim, Islam’in ruhuna uygun olan gerçek tasavvuf, insanin elinden tutup seyr-ü sülûk yoluyla onu dinin özü ve ruhu olan ihsan makamina yükseltir. Islam’a hizmetkar olan Naksibendiye-Hazneviye tarikatinin temel hedefi ve ana gayesi de nefsi islah etmek ve bu yolla Ilahi sevgiyi elde etmektir.

(Yazinin tamami derginin 100. sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016