Tasavvufun ve hayatin temel meselelerini konu edinerek her sayi yeni bir dosya ile okurunun karsisina çikan Ilim ve Irfan Dergisinin Mart sayisi, nebilerin mirasi olan ilmi kapagina tasiyor.
“Ilim: Nebevî mirasin izinde” basligiyla hazirlanan dosyada, Prof. Dr. Süleyman Derin, Mazhar Salih, Hamza S. Toprak ve Selim Hasimoglu yazilariyla konuyu derinlikli bir sekilde ele aliyor.
“Sufiler arasinda meshur olan “Nefsini bilen Rabbini bilir.” kelâm-i kibari bu konuya daha da açiklik getirir. Imam Gazzali Hazretlerinin de ifade ettigi gibi insana en yakin olan kendi nefsidir. Kendini tanimayan, Allah’in vücudunda, ruhunda yarattigi harikalari görmeyen bir insanin baskasini tanimasi hiç mümkün degildir.” diyen Süleyman Derin, bir yandan ilmin bu esasa dayanmasinin önemine isaret ederken diger yandan da kibre, küfre, bos islere götüren ilmin afetlerinden de Allah’a siginmamiz gerektigini ifade ediyor. Mazhar Salih, “Tekke Ilimsiz, Medrese Takvasiz Olmaz” baslikli yazisinda aslinda bizim tarihimizin en kadim iki unsurunun birlikteligini ve ayrilamayacagini bir kez daha dikkatlere sunarak ilim ve irfanin bütünlügüne vurgu yapiyor. Mazhar Salih bu çerçevede Naksibendi-Haznevi tarikatinin kurucu büyük mürsid-i kâmili Sah-i Hazne Hazretlerinin ilme verdigi önemi, kurdugu medreseyi ve bu kutlu halkanin halen Telirfan’da hizmet veren ilim akademisini gündeme getiriyor.
Ilim arttikça irfan artar
Hamza S. Toprak ise bu sayida adeta ilmin merkezine inerek burada var olan tasavvufu hatirlatiyor. Imam Gazzali, Imam Suyuti, Imam Nevevî, Ibn Hacer el-Askalani, Molla Fenari, Molla Cami gibi Islam cografyasinin farkli mekân ve zamanlarinda farkli ilim dallarinda zirveye çikmis çok kiymetli allamelerin tasavvufî derinligini, tasavvufla olan münasebetini gözler önüne seriyor.
Derginin Irfan Kaynagi kösesinde her ay düzenli olarak yazilari yer alan Seyh Muhammed Muta’ el-Haznevi’nin bu sayidaki yazisi, “Peygamberlerin Mirasi Altin ve Gümüs Degil, Ilimdir” basligini tasiyor ve yazida “Toplum cehalet ve sapiklik içinde yolunu kaybetmis bir halde kalmasin diye dinimiz bizi davet, teblig ve irsad hizmeti yapmamiz için ilme tesvik ediyor.” deniyor.
Derginin zengin içerigi içinde Cüneyt Gökçe, Selahattin Yildirim, Saadettin Acar, Kamil Yesil, Adem Dönmez, Ahmet Birler ve Zahit Yakin yazilariyla dikkat çekiyor.
Ilim ve Irfan’da aile kavrami her sayi daha bir özenle ele aliniyor. Bu sayida Zeynep Hilal Acar Hz. Aise annemizi anlatirken selamlasma ve pratik bilgiler üzerine yazilar da göze çarpiyor.