Ilim ve Irfan dergisinin Agustos sayisi (sayi: 48) ihlas dosyasiyla çikti. Ihlas, sadece ibadetlerde degil hayatin her aninda olmasi gereken temel duygudur. Samimiyet sinavidir. Bu sinav bir ömür sürer.
Yaptigimiz amellerin, ibadetlerin, zahiren iyi görünen davranislarin Allah Teala tarafindan kabul edilmesi, bunlardaki ihlas sirrinin varligina baglidir. Ihlas sayesinde bir davranis samimiyet testinden geçmis olur ve Allah Tealanin katina yükselmeyi hak eder.
Ilim ve Irfan dergisi bu temel sirri gündeme tasiyor. Ihlas dosyasina, Prof. Dr. Selahattin Yildirim, Ismail Acarkan ve Kutbeddin Akyüz yazilariyla katkida bulunuyor.
Prof. Dr. Selahattin Yildirim, ihlas kavramini örnekler açikladiktan sonra onun ziddi olan riyaya da özellikle dikkat çekiyor. Çünkü, Allah’tan baskasi için yapilan her amel ihlastan çikip gösterise giriyor. Tabii bu amellerin sonu da hüsran oluyor. “Gösteris için yapilan ibadetin hiçbir faydasi olmaz. Her namazda, her rekatta okudugumuz, yalniz sana ibadet eder, yalniz senden yardim dileriz ayeti sadece Allah’a kulluk edilmesi gerektigini beyan etmektedir.” diyen Prof. Yildirim, kullugun Allah için olmasi gerektigini hatirlatiyor.
Ismail Acarkan özellikle tasavvuf büyüklerinin söz ve davranislarindan hareketle ihlasi anlatiyor. Acarkan, Fudayl bin Iyaz’in su sözünü hatirlatiyor: “Insanlarin rizasi için bir seyleri terk etmek riya onlarin rizasi için ibadet etmek ise sirktir. Ihlas ise Allah’in seni bu iki seyden muhafaza etmesidir.”
Kutbeddin Akyüz de yazisinda Naksibendi-Haznevi mürsidlerinin ihlas konusundaki söz ve davranislarindan örnekler veriyor. Seyh Muhammed Muta’ Haznevi, Seyh Muhammed Haznevi ve Seyh Ahmed Haznevi’nin bu konudaki sözleri aktariliyor.
Seyh Muhammed Muta’ Haznevi’nin derginin orta sayfasinda yer alan bu ayki sohbetinin konusunu da ihlas olusturuyor. Seyh Muhammed Muta’ Haznevi sohbetinde ihlasin tarikatin adabina olan baglilikla elde edilebilecegini isaret ediyor.
Marifet yolunda rehber
Ilim ve Irfan dergisinin Agustos sayisinda, Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz zekat kavramini irfani bir bakisla ele aliyor. Zekatin bereket ve arinmaya vesile oldugunu belirten Yrd. Doç. Dr. Baz, “Zekat vermek, insanin mal biriktirme konusundaki asiri ihtirasini dengeler. Onu terbiye eder, hayra ve iyilige kavusmasina vesile olur.” diyor.
Prof. Dr. Ali Akpinar, Firavun’un nesilleri yok etme arzusuna karsi Allah Tealanin Musa peygamberi göndermesini ele aliyor. Rizik endisesiyle nüfus planlamasi yapmanin son derece tehlikeli bir düsünce oldugunu belirtiyor Prof. Akpinar.
Ahmet Edip Basaran bu sayida Sahra Bilgelerinden Hikayeler adli kitap hakkinda yazmis.
Said Yavuz Afrika notlarina devam ediyor. Burkina Faso’da sirkten kurtulup topluca Müslüman olan köyün bu anina sahitlik ediyor.
Meryem Inci Nur Babadag, eskiyaliktan evliyaliga yükselen Fudayl bin Iyaz’in portresini kaleme almis.
Abdullah Taha Orhan, sekil ve öz kavramlari çerçevesinde ibadetlerin anlamina dikkat çekiyor. Hem seklin hem de özün ibadete gerçek kimligini kazandirdigini ikisinin birlikte insicamli olmasi gerektigini belirtiyor.
Islim Gümüstekin Hak âsigi Zünnun Misri Hazretlerinin portresini sunuyor okurlara.
Mona Islam gündelik kosusturmaca içinde kaybolmamamiz, kendi mana gündemimizi daima muhafaza etmemiz gerektigini vurguluyor.
M. Nezihi Pesen kirkambar yazilarina devam ediyor. Bu sayida arkadasligin inceliklerini anlatiyor.
Kemal Özer tip ilerledikçe sagligimiz bozuluyor diyor ve annelik kavraminin dününü ve bugününü dikkatlere sunuyor.
Ilim ve Irfan dergisi bu sayisiyla 4 yili geride birakiyor. Marifet yolunda rehber ilkesiyle yayin hayatina baslayan dergi, rehberligin hakkini yerine getiriyor, her sayisinda okurlarina irfani bakisin kapilarini açiyor.
Dergi Gülbahçe çocuk ekiyle okura ulasiyor.