Pek çok kimsenin ihmal ettigi önemli bir husus vardir, Allah’in lütfuna mazhar olanlar disinda bütün insanlar bu noktada gaflete düsmüslerdir; o da sudur: Insanoglu bu dünyaya niçin geldigini düsünmemektedir. Oysa her insanin kendi kendisiyle bas basa kalip kendisine su soruyu sormasi lazim: Ben niçin yaratildim, yeryüzündeki görevim nedir, hayattaki rolüm ve fonksiyonum nedir?
Bunlar herkesin kendine yöneltmesi gereken zorunlu sorulardir. Insan bunu kendine soracak ve cevabi için uzun süre düsünecek, tefekkür edecek. Çünkü sonuçlari ne kadar büyük de olsa pek çok konudaki bilgisizlik affedilebilir. Ancak insanin yaratilis gayesini bilmemesi hosgörüyle karsilanacak bir husus degildir. Dünyaya gelis amacini bilmeyen insanin bu cehaleti affedilemez.
Rezaletin en büyügü de yüce Allah’in akil ve irade nimetini elde etmis olan insanin gelecegini düsünmeden, mahiyetini bilmeden, vazifesini tanimadan gafil yasamasidir. Bu insan bir de bakar ki sürpriz bir sekilde ölümün pençesine düsmüs, gaflet ve cehaletin aci neticeleriyle bas basa kalmistir. Ömrünü yanlis yollarda tüketen insanin akibeti ne kadar kötüdür. Bu yüzden Seyhimiz sürekli biçimde, akilli insanin kendisine su soruyu yöneltmesi gerektigini vurgulardi: Ben niçin yaratildim, Allah beni hangi maksat için bu dünyaya gönderdi?
Kardeslerim inanan insan için bu sorunun cevabi gayet nettir: Her sanatkar yaptigi isin sirrini bilir. Hangi maksat için ürettiginin farkindadir, bu noktada bilgi sahibidir. Belli bir sekil ve tarzda yaptiginin hikmetini de açiklama gücüne sahiptir. Bizi de yaratan yüce Allah olduguna göre yaratilis amacimizi O’na (cc) soralim. Diyelim ki: Ya Rabbi, sen bu insani niçin yarattin, sadece yeme-içme ve keyif çatma için mi? Sadece yeryüzünde gezip dolasip nimetlerini tüketmesi için mi? Sadece dünyaya gelerek belli bir vakit geçirip topraga geri dönmek için mi? Dogum avazi ve ölüm iniltisi arasindaki süreyi bitirip yok olmak için mi? Nedir amaç, hedef nedir ya Rabbi? Insan sadece dogup ölmek için dünyaya gelmisse ona bahsettigin bunca güç ve kabiliyetin hikmeti nedir? Irade verdin, akil verdin, ruh verdin, güç verdin bunlarin sirri nedir? Iste yüce Allah bu sorumuza karsilik, insanoglunu yeryüzünde halifesi olarak yarattigini, Ilahi rahmet, hikmet ve adaleti yasantisiyla ortaya koymasi için Ademoglunu kendisine temsilci kildigini ifade etti.
(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisinin Agustos (2015) sayisinda.)