Istikrarli çizgisiyle kisa zamanda irfan dünyamizin merkez dergilerinden biri haline gelen Ilim ve Irfan dergisi Mart sayisinda bir dirilis çagrisi olan Kur’an-i Kerim dosyasiyla okur karsisina çikiyor.
“Ilahi mesaj kime hitap ediyor?” sorusu etrafinda Kur’an ve insan bulusmasinin önemine isaret eden dergi, her zaman diri her zaman yeni olan Kur’an’in, anlasilmasinin ve insanliga ulastirilmasinin önemini vurguluyor.
Basdöndüren degisim ve dönüsümlerin yasandigi bu çagda, bütün yikici, yipratici, yok edici süreçlerin basinda ve sonunda insanin Ilahi hitaptan uzaklasmasi, mahrum kalmasi vardir. Ilahi hitap, insanogluna Adem peygamberden bugüne kadar dogru yolu beyan etmistir. Kur’an-i Kerim, insanligin önüne sapitanlarin ve delalete düsenlerin degil hidayete erenlerin dosdogru yolunu koymustur. Bu çagri, zamanla ve mekanla sinir degildir. Kulagi, kalbi, ruhu Ilahi hitaba açik ve mazhar olan her insan bu Ilahi çagriyla hidayete erecek, dogru yolu bulacaktir.
Hayat rehberimiz olan Kur’an-i Kerim’i anlamanin en önemli yolu süphesiz onu uygulamak ve yasamaktir.
Bir mü’min hassasiyetiyle Kur’an-i Kerim dosyasini sayfalarina tasiyan Ilim ve Irfan okuruna bu Ilahi hitaba gönül verelim, vurgusunu tasiyor.
Ilim ve Irfan’da Kur’an-i Kerim dosyasi kapsaminda dört önemli yazi Kur’an-i Kerim üzerine okura yeni bir bakis ve rehberlik sunuyor. Prof. Dr. Ali Akpinar, Prof. Dr. Süleyman Derin, Doç. Dr. Erdogan Bas ve Yrd. Doç. Dr. Fatih Çolak dosyada imzasi bulunan yazarlar.
Fitneler karsisinda yürekten bir dua
Derginin orta sayfalarinda her ay düzenli olarak sohbetleri yer alan muhterem Seyh Muhammed Muta’ Haznevi Hazretleri, Islam ümmeti fitneler içinde savruluslar yasadigimiz su günlerde hepimiz için tarihi bir ikaz yapiyor, fitnelere düsmeyelim, onlar karsisinda kenetlenip birleselim, diyor. Islam dünyasinin büyük acilardan, büyük imtihanlardan geçtigi su zor zamanlarda dualarimizi, gözyaslarimizi, kalplerimizi, ellerimizi, dillerimizi ve hallerimizi bir ve beraber edemezsek bu fitneler hepimizi yakar, hepimizi yok eder. “Bazi mü’min kardeslerimiz birtakim aldatici ve kirli açiklamalara kanabilir. Dine ve dünyaya zararli oldugu, ümmetin birlik ve beraberligini bozdugu, musibet ve felaketlere sebebiyet verdigi, toplumu perisan eden fitnelerin kaynagi oldugu ve güven bunalimini dogurdugu kesin oldugu halde süslü ve parlak gösterilen bazi düsüncelere kapilabilirler.” ikazinda bulunan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi, onlari ikaz edip uyarmanin temel vazfielerimizden biri oldugunu vurguluyor. Seyh Haznevi Hazretleri sohbetinin sonunda, ümmet olarak amin dedigimiz o müstesna ve mübarek dua için gökyüzüne ellerini açiyor: “Yüce Allah’a yalvariyoruz ki, fazl ve keremiyle hepimizi Hazret-i Peygamberin ahlakiyla ahlaklandirsin. Ümmetin birlik ve beraberligini saglasin, bütün sikinti ve problemlerini gidersin.
Bu ülkeyi ve diger Islam ülkelerini güven, emniyet, hayir, bolluk, refah ve bereket diyari kilsin. Bu ülkenin yöneticilerini dogru istikamette muvaffak etsin. Adimlarini güçlü kilsin. Ümmetin, milletin ve dinin yardiminda onlari muzaffer etsin. Islam ülkelerinin yöneticilerinin birlik ve beraberligini, ülkenin ve halkin yararina olan hususlarda gerçeklestirsin. Hedef ve sözlerini Hak’ta bir araya getirsin. Tasidiklari emanet ve sorumlulugun mahiyetini onlara kavratsin. Onlari adalet ve baris vesilesi kilsin. Böylece halklariyla birlikte onlari sahil-i selamete çikarsin. Allah onlara hayirli firsatlar nasip etsin, hayir yapma duygusunu onlarda gelistirsin. Kötü firsatlari önlerine sermesin ve onlari kötülüge yönlendirmesin. Allah bütün Müslümanlari en güzel sekilde dinlerine çevirsin, hepimize güzel akibetler nasip etsin.”
Ilahi mesajin muhatabiyiz
“Dinin Temel Kaynagi: Kur’an-i Kerim” baslikli yazida Prof. Dr. Ali Akpinar, “Hayat düsturumu Kur’an, dünya hayatinda bizi huzur ve mutluluk içerisinde yasatip ahiret saadeti kazandiracak hikmet ve hükümlerle doludur. Onun için dinin asli-temel kaynagi, Kur’an-i Kerim’dir.” diyor.
Prof. Dr. Süleyman Derin imzasini tasiyan, “Kur’an’i Hakkiyla Anlamak için Kalbin Temiz Olmasi Lazim” baslikli yazisinda çok yeni ve çok farkli bir noktadan meseleyi ele aliyor. Tasavvuf ve Kur’an merkezli yazi, büyük sufilerin, isari tefsir olarak da adlandirilan eserlerini dikkatlere sunuyor. Bunun yaninda tasavvuf büyüklerinin Kur’an’i nasil anladiklarini, nasil tefsir ettiklerini örnekler üzerinden ele almayi da ihmal etmiyor.
Dosyanin bir diger yazari Doç. Dr. Erdogan Bas, Ilahi mesaj kime hitap ediyor, sorusuna cevap ariyor ve, “Kur’an-i Kerim’e tutunmak ve sarilmak demek, rahmete tutunmak ve sarilmak demektir. Ona tutunmamak ve ondan uzak durmak ise rahmetten uzaklasmak anlamina gelmektedir.” diyor.
Kurra Hafiz Fatih Çolak ise, “Kur’an-i Kerim Mu/hafizi Olmak” baslik yazisinda, Kur’an’i ezberlemenin bütün inceliklerini gözler önüne seriyor. Çolak, hafizlik müessesinin tasidigi deger ve anlamin bugün de aynen geçerli olduguna vurgu yapiyor.
Önemli isimler ve yazilari
Derginin Mart sayisinda yine bir birinden önemli yazilar karsiliyor okuru. Prof. Dr. Süleyman Uludag, Tasavvuf günümüz insanina ne söyler merkezli yazisinda tasavvufun çaglar boyu tasidigi ve korudugu berrak gönül âlemine bugünün insanin herkesten daha fazla ihtiyaci oldugunu vurguluyor. Ömer Döngeloglu, hayatini Islam’a adayan güzide bir nesli, sahabe efendilerimizi konuk ediyor yazisina. Saadettin Acar imzasini tasiyan “Bir Büyük Imam: Ebu Hanife” baslikli yazi, Ehl-i Sünnet’in kurucusu Imam-i Azam Hazretlerini tanitiyor. Ismail Acarkan, Yrd. Doç. Dr. Cüneyt Gökçe, Said Yavuz ve Kemal Özer bu sayinin diger kiymetli yazarlari.
Dergide usta çizer Hasan Aycin, Naksibendi yolunun on bir kutsal kelimesinden Halvet-der Encümen kavramini çizgisiyle anlatiyor.
Ailelere ve çocuklara yönelik çok degerli yazi ve çizgilerin yer aldigi Ailemiz eki, yine dergiyle birlikte hediye ediliyor.