Yayin hayatina geçen sene baslayan ve Eylül’le birlikte ikinci yilina giren Ilim ve Irfan dergisi bu kisa zamanda okurlarina nitelikli dergi sunmanin hakli gururunu yasiyor. Dergi, ikinci yilina güzel sürprizle basliyor, artik okurlarina her ay iki dergi sunuyor, daha önce dergi içinde yer alan aile sayfalari, yeni bir anlayis ve isleyisle Ailemiz eki olarak hediye ediliyor.

Dergide usta çizer Hasan Aycin tasavvuf kavramlarin çizgileriyle yeniden yorumlarken, derginin Sorgu-Sual kösesinde Prof. Dr. Hasan Kamil Yilmaz sorulari cevapliyor.

Ilim ve Irfan dergisinin Eylül ayi dosya konusunu bizlere verilen en güzel emanetlerden olan çocuklarin terbiyesi olusturuyor.

Çocuk: Allah’in emaneti, suuruyla hareket eden dergi, bu hassasiyeti yazilarinda paylasarak okurlarina ulasiyor. Çocuk terbiyesinin manevi, sosyal ve psikolojik yönlerinin ele alindigi yazilarda, emanet penceresinden bakilarak, terbiyenin, bireysel ve ailevi sorumlulugun ince hatlari belirleniyor. Emir ve yargi dilinden kaçinilarak gönül dilinin merkeze alindigi her bir yazi, çocugun terbiye dünyasinin ve bizlere bir emanet olusunun bilincini okurlara hissettiriyor.

Nihayetinde Adem babamiz ile Havva annemize giden bir büyük insanlik ailesine mensubuz. Bizler, onlarin evlatlariyiz, anne ve babalarimiza emanet edilmis nesilleriz. Bizim anne ve babamizdan bekledigimiz, onlardan bizlere ulasmasini arzu ettigimiz bütün mana güzelliklerini, bilmeliyiz ki, yavrularimiz da bizlerden beklemektedir.

Bu çerçevede, Selim Hasimoglu, “Çocuk Terbiyesinde Neye Dikkat Edelim?”; Ismail Acarkan, “Onlari Ne Kadar Taniyoruz?” ve Cesur Küçük, “Çocugun Egitimi Nerede Baslar?” yazilariyla dosyanin içerigini olusturuyor.

Selim Hasimoglu yazisinda özellikle okul ve oyun dengesini kurmanin çokça zorlastigi bir dönemde anne ve babalara bu yolda adeta bir itidali tavsiye ediyor ve: “Çocuga okuldan geldikten sonra onu rahatlatacak, yorgunlugunu giderecek ve ögrenme için onu canlandiracak güzel oyunlar oynamasina izin verilmelidir; çünkü çocugun oyun oynamasini engellemek ve sürekli ders çalismaya zorlamak onun kalbini öldürür, zeka ve düsüncesini felce ugratir, ders çalismaktan nefret ettirir ve hayatini zehir eder, hatta egitimden kurtulmak için hileler arar.” diyor.

Ismail Acarkan ise, hepimiz için vazgeçilmez bir örnek olan Peygamber Efendimiz hareketle O’nun torunlarina olan sevgisini hatirlatiyor: Oglu Ibrahim süt emme çaginda iken onu koklar, öper ve kucaklardi. “Dünyada iki reyhanim.” dedigi Hasan ve Hüseyin’i sik sik yanina çagirip sever ve bagrina basardi.”

Bugün çocuklarin en büyük sorunlarindan birisi parçalanmis ailelerdir. Kisinin, kendince makul gördügü sebeplerden dolayi dagittigi ailesiyle birlikte çocuklar da dagilmaktadir.Cesur Küçük, yazisinda buna isaret ediyor ve söyle diyor: “Ders verdigim siniflarin çogunda gözlemledigim bir durum var. Anne ve babasi ayri olan çocuklarin her zaman bir yani eksik oluyor ve gözlerinde hep bir hüzün bulutu yer aliyor.”

Dergini orta sayfalarinda Irfan Kaynagi kösesinde düzenli olarak yazilari, sohbetleri yer alan Seyh Muhammed Muta’a Haznevi ise “Çocuklar Bizlere Teslim Edilmis Bir Emanettir” baslikli yazisinda, “Çocuklarimizi küçüklüklerinden itibaren terbiye etmeli, onlari dini muhabbetle yetistirmeli, onlara Muhammedî ahlaki ögretmeliyiz. Onlarin kalplerine kin ve nefret tohumlarini degil hayir ve yardimlasma tohumlarini ekmeliyiz. Küçük çocuk, beyaz bir sayfa gibidir, her türlü yönlendirmeye açiktir; onun terbiyesinden sorumlu olan kimse bu sayfaya istedigini yazar. Ama anne-babalarin bunun için önce kendilerini islah etmeleri gerekir. Ailenin, Allah’in emirlerini yerine getirmesi ve ahlaklarinin nebevi ahlak olmasi gerekir ki, çocuklarina her fazilet ve ahlakta güzel örnek olabilsinler.” diyor.

Zengin içerik, farkli yazilar
Dergi, sadece dosya içeriyle degil adeta her biri ayri bir dosya olusturabilecek zengin yazilariyla da ilgi çekiyor. Mehmet Çetin, Resulullah’la dost olmak için O’nun sevdikleriyle dost olmaliyiz dedigi yazisinda, dostlugun bizim dünyamizdaki temel ilkelerini belirliyor. Doç. Dr. Selahattin Yildirim ise, genelde peygamberler tarihinde özelde ise Resulullah Efendimizde cereyan eden hicret ve miraç iliskisini çk yeni ve çok derin bir bakisla ortaya koyuyor.

Sami Bayrakçi ise bir tasavvuf büyügünü yeniden bizlere hatirlatiyor, Cüneyd Bagdadi Hazretlerini günümüz okuruna ve insanina tanitiyor.

Prof. Dr. Süleyman Derin de, Imam Rabbani Hazretlerinin hayatindan örneklerle bu zulümler karsisinda kanaat önderlerine sesleniyor ve: “Fikir sahibi aydinlar ve din bilginleri vazifelerini ifa etmezler ise Allah katinda zorlu bir hesap vereceklerdir.” diyor.

Yine dergiye Ahmet Birler Kirkambar kösesiyle, Lütfi Saglam, Kemal Özer ve Kâmil Yesil yazilariyla ayri bir zenginlik katiyor.

Ilim ve Irfan dergisine dolu dolu sayilariyla nice yillara diyoruz.

Muhterem hazirun, Hazret-i Muhammed’in peygamber olarak gönderilmesi...

Insanin fitrati tertemizdir. Ne var ki zamanla disardaki enkazin, toz dumanin külleri üzerine düser....

Ilim ve Irfan dergisinin 2024 Aralik sayisi sahsiyet dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2024