SALIH KADRI OGUL | Mart |
2015 |
AYIN KONUSU
| Okunma: 3690
SEYH AHMED HAZNEVI’DEN GÜNÜMÜZE HAZNEVI YOLU
Naksibendiligin Halidilik ekolüne bagli Haznevilik, Sah-i Hazne lakabiyla bilinen Seyh Ahmed Haznevi tarafindan 1930’larda Suriye’nin Haseki ili, Kamisli ilçesi, Hazne köyünde açtigi ilk Haznevi medrese ve tekkesiyle kurulmustur. Seyh Ahmed, Arapça grameri ve medreselerde okutulan zahiri ilimleri bitirdikten sonra fahri imamliga baslar ve evlenir. Ancak ulastigi durak kendisini tatmin etmez ve tasavvufi yolculuga girer. Hizan’a ve oradan da Nursin’e geçerek zamanin velilerinin sohbetlerine katilir. Uzun ve çileli bir seyr-ü sülûktan sonra Nursin’de, Hazret lakabiyla bilinen Seyh Muhammed Diyaüddin’den tasavvufi icazet ve halifelik alarak Hazne’ye döner.
Seyh Hazret, ayni zamanda Bediüzzaman Said Nursi’nin de hocasi olup Tarihçe-i Hayat isimli eserlerde onu ve onun mürsidi olan Abdurrahman Tahi Hazretlerini kendisinin üstadlari olarak belirtmistir. Hatta ayni eserinde yeryüzünde melek misali insanlari görmek isteyenlerin Nursin’e Seyh Muhammed Diyaüddin’in dergahina gitmelerini ve onun müridleri ile tanismalarini salik vermistir.
Ilk günkü gibi
1950’den vefat edene kadar Hazne ve buraya yakin olan Tel-Maruf köylerinde medrese tahsili merkezde olmak üzere ilim talebesi ve mürit yetistiren Sah-i Hazne, daha sonra Haznevilik kolu olarak anilacak olan Naksibendi-Haznevi tarikatinin temellerini o kadar saglam atmistir ki günümüz de Seyh Muhammed Muta’ tarafindan yürütülen tarikat faaliyetleri, ilk günkü gibi safligini ve sadeligini koruyarak devam etmektedir. Bilindigi gibi Hazneviligi, sirasiyla, Seyh Muhammed Masum Sani (1911-1958), Seyh Alaaddin Haznevi (1919-1969), Seyh Izzeddin Haznevi (1925-1992), Seyh Muhammed Haznevi (1949-2005)devam ettirmislerdir. Bugün de Seyh Muhammed Muta’Haznevi söz konusu tarikatin mürsididir.
Seyh Ahmed Haznevi ile baslayan Haznevi mürsidler sirasiyla Suriye’nin Haseki iline bagli Hazne, Tel-Maruf ve Tel-Irfan beldelerinde irsad ve tedrisat vazifesini yapmislardir. 2005 yilina kadar Tel-Maruf’ta tasavvufi hizmet devam etmistir. Seyh Muhammed Haznevi’nin vefatinin ardindan haset kaynakli bazi ailevi problemler ortaya çikmistir. Haznevi tarikatinin yeni mürsidi Seyh Muhammed Muta’ Haznevi, fitnenin önüne geçmek adina çok büyük, zor ve bedel gerektirecek bir karar alarak Tel-Maruf’tan ayrilmis ve Haseki iline yaklasik 25 km. uzaklikta bulunan Tel-Irfan’a yerlesmistir. Hazne ve Tel-Maruf’ta oldugu gibi burada da Seyh Muhammed Muta’ Haznevi tarafindan, medrese, cami ve tekke insa edilmistir. Ve o günden itibaren Haznevi tarikatinin merkezi Tel-Irfan olmustur.
(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Mart (2015) sayisinda.)