DOÇ. DR. IBRAHIM TOZLU | Aralık | 2022 | KÖSELER | Okunma: 235
Resulullahin övgüsüne defalarca mazhar olmus, yigitligi ve cesaretiyle taninmis, Efendimizin sadik yari, sevdigi göz bebegi, kutlu elçisi, ashabin Hazret-i Ibrahim’e benzettigi mücahit, hikmet sahibi sahabi, alim sahabilerin dini konularda hüküm vermeye muktedir -kadi- olani, fetva ehli -müfti- seçkin ilim ehli Muaz bin Cebel (ra) Hazretleri hicretten 18 yil önce Medine’de dünyaya geldi. Hazrec kabilesinin Seleme ogullarina mensuptu. Müslüman oldugunda henüz yeni evlenmisti; 18 yasinda bir delikanliydi. Medineli mü’minler ise henüz Akabe tepeciklerinde Allah’in Resulü ile tanismaktaydi.
Ikinci Akabe biatinin oldugu sene peygamberligin 13. yiliydi. Ikisi kadin 75 Medineli mü’min bir hac mevsimi karar vermis ve Mekke’ye giden bir kafileye karisarak Efendimize haber gönderip Akabe’de bulusmak istemislerdi. Efendimiz Medine’ye hicret ederse sayet kendisini canlarini, mallarini, çocuklarini ve kadinlarini koruduklari gibi koruyacaklarina, rahat günlerde de sikintili anlarda da O’na (sas) itaat edeceklerine, bollukta da darlikta da gerekli maddi yardimlari yapacaklarina, iyiligi emredip kötülüge engel olacaklarina, hiç kimseden çekinmeden hak üzere bulunacaklarina ant içip söz vermislerdi.
Ikinci Akabe’de söz veren mü’minler arasinda Seleme ogullari reisi Amr bin Cemuh’un oglu Muaz da bulunuyordu. Bu genç sahabi ile Muaz bin Cebel akrandi. Aralari çok güzeldi. Ancak kabile reisi gibi bazi kimseler iman etmemislerdi. Islam’a girdikten sonra Seleme ogullarindan iman eden gençlerle birlikte Muaz bin Cebel sikça bir araya gelmeye basladilar. Dönemin en etkin halk faaliyetlerindendi put ve putçuluk ile alakali günlük yapilan isler. Hem Seleme ogullari, Medine’nin Evs’den sonraki ikinci önemli kabilesi Hazrec’in en önemli boyuydu. Onlarin güncel hayatinda putlarin pek çok ekonomik faydalari bulunuyordu. Bu yüzden putlarla ilgili her mesele onlar için mühimdi. Muaz bin Cebel’le beraber bir grup genç, Hazret- i Ibrahim misali kavmin taptiklari putlari geceleri kirmak suretiyle halka mesaj vermeye basladilar. Bu faaliyetleri sebebiyle Muaz bin Cebel, sahabe-i kiram nezdinde hep Ibrahim Aleyhisselama benzetilecekti. Bu sohbetlerin en etkili sonuçlarindan biriydi kabile reisleri Amr bin Cemuh’un putunu yok etmeleri. Muaz bin Cebel; Amr’in Menaf adini verdigi en sevdigi putunu oglu ve yakin arkadaslariyla bir olup her aksam bir çukura gömerler ve her defasinda bir kismini kirip birakirlardi. Amr da gider putunu gömülen yerden bulup çikartir, temizler yine yerine getirirdi. Iste o günlerde açilmisti Amr’in basireti. Putlarin hiçbir güce sahip olmadiklarini o vakit anlamis ve yasadiklari sayesinde Islam’a girmisti.


Yazinin tamami derginin 124. sayisinda.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016