PROF. DR. SÜLEYMAN ULUDAG | Mart | 2022 | KÖSELER | Okunma: 360
Eskiden beri deve, at, esek gibi hayvanlar hem binek olarak hem de yük tasimada kullanilirdi. Öküz ve manda gibi hayvanlarin gücünden de istifade edilir. Özellikle atlar ve öküzler kosuda ve arabayi çekme isinde de kullanilir. Bunlarin disinda kayiklar, tekneler ve gemiler hem yolculukta hem de yük tasimada kullanilir. Motorlu araçlarin kullaniminin tarihi çok yenidir. Motorlu araçlarin karada, denizde ve havada kullanilan kisimlari vardir. Bunlar hem yolcu hem de yük tasimada kullanilmaktadir. Bu tür araçlarin kullanilmalari geleneksel araçlarin kullanimini en aza indirmistir. Karada kullanilan makinelerin ve otomobillerin, denizde kullanilan gemilerin ve vapurlarin, havada kullanilan uçaklarin pek çok çesitleri mevcuttur. Ayrica otomobil ve otobüs gibi, gemi gibi ve uçak gibi araçlarin devlete ait kamu hizmeti için kullanilanlari oldugu gibi kisilere ait özel olanlari da vardir.
Ülke nüfusunun artmasi, aldiklari göçlerle sehirlerin büyümeleri motorlu tasitlarin kullanilmasini bazi durumlarda zaruret, bazi hallerde ihtiyaç haline getirmistir. Bunlarin lüks ve fantezi olanlari da vardir. Bir kimsenin isine ve görevine gitmesi için kamuya ait otobüsleri, tramvayi, metroyu ve treni kullanmasi bir ihtiyaç degil zarurettir. Yerine ve isine göre devlet adamlarinin, önemli görevlerde çalisan bürokratlarin ve is adamlarinin tarifeli uçakla is yerlerine ve görevlerine gitmeleri, icap ettiginde özel uçak ve araç kullanmalari da böyledir.

(Yazinin tamami derginin Mart, 2022 sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, acizane insanlara ögüt verecek ve onlari irsad edecek...

Çocuk fitratin en saf ve en temiz halidir. Bütün saflasma ve temizlenme süreçlerimizi çocuklasma süreci olarak da adlandirmak mümkün....

Ilim ve Irfan dergisinin Nisan 2024 sayisi yetimler dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016