DR. AHME AZ | Mart | 2022 | KÖSELER | Okunma: 356
Naksibendiye-Halidiye’nin bir kolu olan Hazneviye’nin kurucusu Seyh Ahmed Haznevi, Osmanli’nin son dönemlerinde dünyaya gelmis, I. Dünya Savasi sonrasi Fransizlarin Suriye’yi isgal ettigi yillarda yasamis ve isgal döneminin tüm zorluklarini tecrübe etmis büyük bir sufidir. Hem anne hem de baba tarafindan seyyid bir aileye mensuptur.
Aslen Agri’nin Dogubeyazit ilçesinden olan Ahmed Haznevi’nin yedinci kusak dedelerinden Molla Suvar’in çocuklari, önce Siirt’in Sirvan ilçesine bagli Mavit köyüne, ardindan o zamanlar Mardin’e bagli olan -simdi Sirnak’in ilçesi- Idil’e hicret ederek Ocakli (Banihê) köyüne yerlesmislerdir.
Ahmed Haznevi’nin dedesi Sufi Haci, Banihê köyünün esrafindan olup alimleri çok seven ve onlara hizmette kusur etmeyen salih bir zat idi. Salih Sibki’nin halifesi Zahir Efendi bölgeye gelince, Sufi Haci ona intisap ederek hizmetine girdi. Daha sonra oglu Murat’i da -Ahmed Haznevi’nin babasi- seyhine teslim eden Sufi Haci, onun hem ilim hem de tasavvuf açisindan gelismesini sagladi. Hayatini Zahir Efendi’nin dergahina ve talebelerinin hizmetine adayan Sufi Haci, uzun bir ömür yasamis ve yaklasik 100 yasinda vefat etmistir. Sufi Haci’nin kabri Banihê köyündedir.

(Yazinin tamami derginin Mart, 2022 sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, acizane insanlara ögüt verecek ve onlari irsad edecek...

Çocuk fitratin en saf ve en temiz halidir. Bütün saflasma ve temizlenme süreçlerimizi çocuklasma süreci olarak da adlandirmak mümkün....

Ilim ve Irfan dergisinin Nisan 2024 sayisi yetimler dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016