Ticani kelimesi, Tican ya da Ticana adi verilen ve Tilimsan yakinlarinda ikamet etmekte olan Berberi kabileye nispet edilmektedir. (Abdulvehhab, Rihlatu’t-Ticani, s. 7; es-Senkiti, el-Futuhatu’r Rabbaniyye fi’t-Terbiyyi’t-Ticaniyye, s. 7)
Ahmed Ticani’nin dedesi Cezayir’in güneyindeki Ain Madi vahasina yerlesir. Bu kabileden bir kizla evlenir. Ailede Ticani ismi, bu evlilik sonucunda kullanilmaya baslar. (Abu’n-Nasr, Ticaniyye ve Tekrûr Hareketi, s. 15-16) Serif olarak bilinen Ahmed Ticani’nin soyu Hazret-i Hasan’a kadar ulasmaktadir. Magrib sultani Mevlay Idris’in soyundan geldigi için de el-Idrisi adiyla anilmaktadir.
Ahmed Ticani 1737 yilinda Ain Madi kasabasinda dün¬yaya geldi. Babasinin ismi Muhammed Muhtar olup kendisi müderristi. Ticani on alti yasindayken taun salginindan anne ve babasini kaybetti. (Doumas, Le Sahara, s. 35)
Temel egitimini Muhammed bin Baafiya’dan aldi. Onun yaninda kiraat dersleri alip Seyh Halil’in Muhtar isimli eseriyle Kuseyri’nin er-Risale’sini okudu. (Harazim, Cevahiru’l-Meani, s. 29)
Fes’de hadis egitimini tamamlayan Ticani, ayni zamanda Kadiriye ve Nasiriye halkalarina katildi. Fes’de Seyh Ahmed Habib bin Muhammed’in, Sahra kentle¬rinden el-Abid’de ise bes yil süreyle Sidi Abdulkadir bin Muhammed’in hizmetinde bulundu. Tunus’taki zaviyesi Azvavi zaviyesinin Halvetiye mukaddemi Mahmud bin Abdurrahman’in sohbetine katildi. Bir yil sonra Kahire’ye gitti. Burada Halvetiye tarikati seyhi Mahmud el-Kürdi’yle tanisti. Aralik 1773’te Mekke’ye ulasti. Hac görevini yerine getirdi. Mekke’de Hindistanli Seyh Ahmed bin Abdullah’la tanisti. Iki aylik beraberlikten sonra vefat eden Ahmed bin Abdullah, yerine Ticani’yi halife olarak birakti. Medine’de Seyh Abdulkerim es-Semman’la mülaki olan Ticani, ken¬disinden Semmaniye icazeti aldi. Hac dönüsü tekrar Misir’a ugrayan Ticani, seyhi Mahmud el-Kürdi’den icazet alip halife sifatiyla Cezayir’e döndü. (Ibnu’s-Sayih, Bugyetu’l-Müstefid, s. 126)
(Yazinin devami derginin Mayis sayisinda, 57. sayi)