Allah Teala insanlarin kalbine muhabbetullahi yerlestirmek için öncelikle peygamberan-i izami görevlendirmistir. Peygamberler insanlarin gönlüne Allah’in sevgisini yerlestirmek için gayret göstermis ve bu ugurda türlü türlü sikintilara gögüs germislerdir. Her peygamber kendi çaginin insanina ve hatta onlardan sonra gelecek olan nesillere Ilahi aski kazanmanin metodunu ve yöntemini ögretmistir. Peygamberlerden sonra yüce Mevla bu kutsi vazifeyi ilmi ile amil alimlere ve evliyaya tevdi etmistir. Evliyanin her biri imkani nispetinde insanlara Allah’in askini ögretmeye çalismistir. Ama öyle veli zatlar vardir ki adeta sahip oldugu imkanlarin disina çikmayi basarmis ve tarih sayfalarini süsleyecek tarzda Islami hizmetlerde bulunmuslardir. Bunlar Efendimizin verasetini gerçek manada hak etmis olan zat-i sahanelerdir. Islam tarihinde bu gibi kametlere rastlamak pek mümkündür. Ve iste bunlardan bir tanesi de son asrin büyük alimlerinden, arif-i billah sehidü’l-Haremeyn Seyh Muhammed Haznevi Hazretleridir.
Haznevi mürsitlerinin besincisi olan, Seyh Muhammed Haznevi (ks) 1949 yilinda Suriye’nin Kamisli kentine bagli Tel-Maruf köyünde dünyaya geldi. Muhammed ismi kendilerine dedesi Seyh Ahmed Haznevi (ks) tarafindan verildi. Alimlerin çok yogun olarak ziyaret ettigi ve talebelerin yetistirildigi bir muhitte yetisti. Seyh Muhammed Haznevi (ks) henüz daha sekiz yasindayken Kur’an-i Kerim’i okumayi ögrenip küçük yastan itibaren tahsil-i ilme basladi. Öncelikle babalarinin yaninda ilme baslayan Seyh Muhammed, daha sonra bölgede ilimleriyle ün salmis alimlerden de istifade etmeye çalisti. Usulüne göre sarf, nahiv, belagat, mantik vs. ilimleri tahsil eden Seyh Muhammed Haznevi, çok genç bir yasta ilmi icazetlerini babalarindan aldilar.
Ömrü kisa ama bereketli oldu
Sehidü’l-Haremeyn Hazretleri bir yandan, babasi Seyh Izzeddin Haznevi’nin (ks) himayesi altinda manevi yolda ilerlerken, diger yandan da babasina ait medresenin bas müderrislik vazifesini yürüttü. Böylelikle Hazneviye tarikatinin temel prensiplerinden biri haline gelen hem zahiri ilimleri hem de manevi ilimleri beraber tahsil etti. Babasinin talimatini titizlikle yerine getirme suretiyle günden güne halini terakki ettirdi.
Seyh Muhammed Haznevi (ks) 1992’de babasi ve seyhi Seyh Izzeddin Haznevi Hazretlerinin vefatindan sonra, okunan vasiyet üzerine Naksibendi tarikatinda halifelik unvanini alip Haznevi dergahinin basina geçti. Ahiret yolculuguna kadar sürecek olan mürsitlik görevini mükemmel bir sekilde yerine getirdi.
Seyh Muhammed Haznevi 56 yillik pek de uzun sayilmayan ömrüne birçok hayirli hizmet sigdirdi. Dini müesseselerin imarina çok önem veren Seyh Muhammed (ks), birçok yerde cami, medrese, tekke ve dergah gibi mekanlarin insasina öncülük etti. Özellikle dinden uzak yasayanlarin bulundugu yerlere, onlara dinlerini ögretecek alimler gönderir ve onlarin masraflarini da kendi imkanlariyla tedarik ederdi.
Seyh Muhammed Haznevi yüce Islam dinini her bölgede yaymak için gecesini gündüzüne katarak çalisir, insanlarin gönül dünyasini ilim ve irfanla besler, kalplerinde takvanin oturmasini saglardi. Vakitlerini insanlarin ihtiyaçlarini karsilamak, onlari Allah’in muhabbetine erdirmek için harcardi. O yüzden kisa bir zaman içerisinde tarikatinin adabi çok uzak diyarlara yayildi. Dünyanin birçok farkli yerinden insanlar onun sohbetinde ve meclisinde bulunmak için dergahina akin ederlerdi. Sohbetinde oturanlar ona karsi hayranlik duyduklarini ifade etmekten kendilerini alamazlardi.
(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Ekim (2015) sayisinda.)