ILIM VE IRFAN | Mayıs | 2019 | DIGER YAZILAR | Okunma: 771
Kiymetin Ölçüsünü Takdir Eden Kadir Gecesi
Kübra Zümrüt Orhan

Kur’an-i Kerim’in indirildigi, bin aydan hayirli gecenin -Leyletü’l-kadr- ismini kendisinden aldigi kadir kelimesi, sözlükte; hüküm, seref, güç, yücelik gibi anlamlara gelir. Bu gecenin faziletlerinin anlatildigi surenin adi da Kadir suresidir. Kur’an-i Kerim’in tamami tüm insanliga tüm zamanlarda hitap ettigi gibi her bir suresi de tüm zamanlara ve zeminlere hitap eder. Her bir zamanin ve mekanin her bir sureden alacagi çokça hikmetler vardir. Iste bu çok hikmetleri ve kiymetleri içinde barindiran surelerden biridir bu sure. Kadir gecesi mutlak anlamda sadece bir güne hatta sadece bir geceye hitap ediyor görünse de Kadir suresinin her günümüze, her gecemize bakan farkli yönleri bulunmaktadir. Özetle sure bize su dersi verir: Içine Kur’an’in indigi, Kur’an hakikatlerinin içine aktigi bir gece, öyle kiymetlenir, öyle bir bereketlenir ki bin aydan daha hayirli hale gelebilir. Dolayisiyla kadir, yani esas kiymet, Kur’an’dadir, Kur’an’dandir.

Felaketi Saadete Çevirmek: Imam Serahsi
Sami Bayrakçi

Islam tarihinin ilim semalari, nice yildiz sahsiyetlerle yüzyillardir parildar. Her biri digerinin mütemmimi ve mükemmili olan bu sahsiyetlerin içinde, eserleri, ögrencileri, sahsiyetleri ve degerleriyle var olan alimler ve arifler zincirinin en önemli halkalarindan bir tanesi de Semsü’l-Eimme lakabiyla meshur olan Imam Serahsi’dir. Imamlarin Günesi anlamina gelen Semsü’l-Eimme tabiri, ilk olarak Imam Serahsi’nin hocasi Hanefi fikih alimlerinin önde gelenlerinden Halvani için kullanilmis ise de, bu unvan daha çok Imam Serahsi için meshur olmustur. Hocasi Halvani de, Imam Serahsi de eserlerinin sayisi ve içerigi bakimindan süphesiz en büyük Hanefi fakihlerindendir.

Abdülkerim el-Cili ile Hasbihal
Nurullah Koltas

Abdülkerim el-Cili: Allah, Efendimiz Muhammed’e (sas), aline ve ashabina salat ve selam etsin. Aziz manzarlar, kerim mahzarlar, kayyumi meshedler, deymumi mevkiflar sahibi, zatinin ahadiyyetinde Ahad, esma ve sifatinin vahidiyetinde Vahid olan Allah’a hamd olsun. Imdi ey seyyar, bilmelisin ki kimi insanlar Ilahi nazargahlarin cazibesine kapilip nerede olduklarinin farkinda bile olamayacak bir duruma gelirler. Sayet nazargahlarinin ne oldugundan haberdar olsalar, saskinliklari sebebiyle onu inkara bile kalkisabilirler. Zira idraklari ve ilimleri nakistir.

Seyyar: Üstadim menzil, mevkif tabirlerini duymustum.
Lakin nazargahtan kastiniz nedir?

Abdülkerim el-Cili: Kastettigim nazargahlar, ledünni ilmin bir bütün olarak mahzarlaridirlar. Bir bütün olarak dememin sebebi, onlarin ayrintilarinin kul için ancak Ilahi bir lütuf eseri mümkün olmalaridir. Kuskusuz bu durum, her zaman mümkün olmayabilir. Kul ne vakit bu makama erisirse, bu ilimler ona ilhamen yahut daha evvel Ilahi nazargahlara erismis bir terbiye seyhi tarafindan bildirilir.

Tevbe Ahlaki: Yüzünü Sürekli Hakk’a Döndürmek
Abdullah Taha Orhan

Tasavvufun öncüleri olan Hicri ilk üç asirda yasamis zühd ve takvasiyla meshur olmus bazi isimlerin kendilerini manevi bir yola girmeye iten bazi olaylarin anlatildigi menkibeler oldugunu hepimiz biliriz. Örnegin meshur Fudayl bin Iyaz (v. 803) eskiden bir eskiya reisiyken, bir anda duydugu, “Iman edenlerin Allah’i zikretme ve O’ndan inen Kur’an sebebiyle kalplerinin ürperme zamani hala gelmedi mi?” (Hadid, 16) ayetinden etkilenerek tevbe edip pisman oldugunu ve kendini tamamen ilim ve ibadete verdigini biliriz. Ya da Belh’te seçkin ve zengin bir ailenin oglu olarak bir av esnasinda gaibden duydugu, “Sen bunun için mi yaratildin?” sesiyle ürperen Ibrahim bin Edhem’in (v. 778[?]) bütün malini ve memleketini de geride birakarak diger zahitlerle birlikte Mekke’ye gittigini okuruz kaynaklardan.

Kan Grubuna mi, Mizaca Göre mi Beslenelim?
Kemal Özer

Toplum hayatinda geçici olarak herhangi bir seye gösterilen büyük ilgi veya asiri düskünlük, Italyanca moda kelimesiyle anlatilir. Ne yazik ki moda, zamane insanini esir alma araçlarindan biri. Modanin gelenek görenegi, adab-i muasereti, ahlaki, zanaati, giyim kusami, müzigi, bazen de dini hayati kusattigini hepimiz biliriz.
Günümüzün modalarindan biri de beslenme. Önce Batililar gibi beslenme özentisi bas gösterdi. Inanç ve sihhatimizi kaybetme pahasina bile olsa, onlar gibi giyinmeye ve yiyip içmeye basladik. Yani onlara benzemek için öykündük. Neticede onlara benzedik ama onlar bizi hiçbir zaman kendilerinden saymadi. Onlarin bizi kendilerinden saymamasi hayirli bir gelismeydi ama biz yine de uslanmadik.



(Yazilarin tamami derginin 81. sayisinda.)

GÜLBAHÇE ÇOCUK EKI

Ilim ve Irfan dergisi Gülbahçe Çocuk ekinde,
Arif Dede
Cesur Küçük
Melih Tugtag
Betül Nurata
Ahmet Demir
Seval Sahin Cevizci
Yazi ve çizgileriyle yer aliyor.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016