ILIM VE IRFAN | Ocak | 2019 | DIGER YAZILAR | Okunma: 989
KISSALARIN EN GÜZELI: HAZRET-I YAKUP'UN HAZRET-I YUSUF'A KAVUSMASI
DR. MAHMUD ESAD ERKAYA

Kardeslerinin kiskançligi neticesinde kuyuya atilan Hazret-i Yusuf, Allah’in yardimiyla sarayda büyüme firsati bulmasinin yaninda fizyonomisiyle de görenleri hayran birakan bir gençtir. Ne var ki onun yakisikli görünümü basina is açmis ve iftira neticesinde uzun bir müddet hapis yatmak durumunda kalmistir. Suçsuzlugunun anlasilmasiyla temize çikan Hazret-i Yusuf, hükümdarin güvendigi bir danisman konumuna gelmis, daha sonrasinda ise hazinenin basina getirilmistir. Hiç süphesiz Hazret-i Yusuf’un Misir’da böyle önemli bir makama gelerek iktidar sahibi olmasi Allah’in ona bir lütfu ve ikramidir. Zira Allah, isinin hakkini veren dürüst kullarinin emegini zayi etmemektedir.

MÜ'MIN ISTIKAMET SAHIBIDIR
DR. IBRAHIM TOZLU

Din, peygamberler araciligiyla insanlara ulasmistir. Akil sahiplerini muhatap alir. Insanlari hakikate davet eder. Yüce Allah dini, dosdogru olmakla takdim etmistir. (Bkz. Enam, 161; Tevbe, 36; Yusuf, 40; Rum, 30) Kur’an geçmis ümmetlerde dalalet/sapiklik içindeyken istikamete yönelenleri misal gösterirken, Hazret-i Ibrahim ile ona iman edenlerin -millet-i Ibrahim- iman mücadelesinden özellikle bahseder. (Bkz. Al-i Imran, 95; Nahl, 120) Hanif adini verdigi bu iman ehlinin en ayirt edici vasfi, inanç esaslarinda dosdogru olmak ve kesinlikle sirke düsmemektir. Efendimizin (sas) peygamberligiyle dosdogru din tastamam olmustur. Rabbimizin kelami söyledir: “Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim. Size nimetimi tamamladim ve sizin için din olarak Islam’i seçtim.” (Maide, 3) “Süphesiz Allah katinda din Islam’dir.” (Al-i Imran, 19) Dolayisiyla Islam, “Allah’a yönelen, O’na ortak kosmayan kimseler olun.” (Hac, 31) buyruguyla dini tamamen Allah’a has kilmayi -hanif olmayi- emretmis ayrica, “Emrolundugun gibi dosdogru ol. Beraberindeki tevbe edenler de dosdogru olsunlar.” (Hud, 112) emriyle müntesiplerinden inanç ve amellerinde dosdogru -istikamet ehli- olmayi talep etmistir. Geçmiste hanif adiyla anilan, bugün, son dine teslim olan her Müslüman mü’mindir. Islam’dan baska din yoktur: “Kim Islam’dan baska bir din ararsa, bilsin ki o din ondan kabul edilmeyecek ve o ahirette hüsrana ugrayanlardan olacaktir.” (Al-i Imran, 85)

ARIF KIMDIR, MARIFET NEDIR?
DR. KÜBRA ZÜMRÜT ORHAN

Marifet ve irfan es anlamli kelimeler olup sözlük anlamlari tanimak ve bilmektir. Tasavvufi bir kavram olarak, Allah hakkinda sahip olunan tecrübi bilgiyi ifade için kullanilmaktadirlar. Marifet ve irfan, sufilerin, ruhani halleri yasayarak, manevi ve Ilahi hakikatleri tadarak elde ettikleri bilgidir. Bu itibarla sufiler, ilim ile irfana farkli anlamlar yüklerler. Onlara göre ilim, zihni faaliyetlerle elde edilir ve her türlü bilgi için kullanilirken marifet; Allah ve O’nun (cc) isimleri, sifatlari, fiilleri hakkinda manevi tecrübeyle, dogrudan elde edilen bilgiyi ifade için kullanilir. Irfan sahibi olan kimseye arif denir.

IBN ATAULLAH ISKENDERI ILE HASBIHAL
DR. NURULLAH KOLTAS

Ibn Ataullah Iskenderi: Canim fakir! Bil ki Cenab-i Hak zahirdir ve O’ndan (cc) zahiri yoktur. Mazharlarda zahir olan, hatta mazharlar zuhur etmeden önce bile zahir olan yine O’dur. Bu açidan bakildiginda, istidlal ya da çikarim yoluyla O’nu tanimak, suhud ile tanimanin altinda bir konumda yer alir. O’nun (cc) varligini ispat için delil getirmek de kendi içinde bir perde barindirir. Zira hakikatte var olmayan bir sey, nasil olur da O’nun (cc) varligini ispat edebilir?

Seyyar: Üstadim, istidlal olmadan O’nun (cc) varligi nasil delillendirilebilir?
Ibn Ataullah Iskenderi: Hakk’i delillendirme degil Hak ile delillendirme yegdir. Zira bu iki istidlal arasinda fark bulunmakta. Hak ile delil getirmek, hakikati ehlinden ögrenip meseleyi kökünden halletmektir. Hakk’a delil getirmek ise O’na (cc) henüz ulasilmadigi içindir. O kaybolmamistir ki bulunsun ve asla uzak degildir ki eserler O’na ulastirsin.

DÜNYADAN UYANIS VAKTI: KIYAMET ASISI
AHMET EDIP BASARAN

Dünyaya alismak bir gaflet isaretidir. Dünyadan büsbütün kopmak da öyle. Islam, sonsuz güzellikte bir denge hali üzerinde yasamayi emreder bize. Ne ifrat ne de tefrit. Bugün büsbütün olumsuz bir çagrisimin içine hapsedilmis vasati emreder din. Vasat ortadir. Ortalama degil. Siradanligin içinde sira disi olma eylemi bize vasatligin yol haritasini verir. Müslüman bu bilinçle yasar. Dünya onun için bir kiyamet provasidir. Dünyadayiz ama dünyada kalici degiliz. Dünya kurtarilacak bir yer degil mü’mince bir asaletle, erdemle yasanacak yerdir. Bu sebepten bir Müslüman için dünya yasanacak, mamur edilecek, güzellestirilecek bir tarla gibidir. Her baslangicin bir sonu vardir. Ve ölüm, ulu bir hatirlatici olarak her dem kulaklarimizin dibinde uguldar durur. Ölüm küçük kiyamettir. Insani ve dünyayi büyük kiyamete hazirlar.

ÇAGIN VEBASI: OTIZM
KEMAL ÖZER

Ikinci Cihan Harbi sadece merkezin Avrupa’dan Amerika’ya kaymasiyla neticelenmemis, ayni zamanda tibbin kapitalizmin bir metai olmasina ve dolayisiyla da hastalik endüstrisinin yayginlasmasina yol açmistir.
1950 özellikle de 1980 sonrasinda mazide görülmeyen yahut nadiren rastlanan hastaliklar salgina dönüsmüstür. Günümüz tibbi özellikle savas dönemlerinde yokluk ve çaresizlik yüzünden ortaya çikan hastaliklari yok ettigini iddia eder. O, bunlarin yok edilmesi söyle dursun, aksine kendisi para tuzagina ve insanligi yönetme girdabinin taseronluguna düsürüldügünü göremeyecek kadar da kibirli.

KIRKAMBAR
M. NEZIHI PESEN

Dosta Dogru Son Yolculuk
1890’da Konya Sille’de baslayan müderrisligi 1924’te medreselerin kapatilmasiyla son bulan Musa Kazim Efendi, 34 yillik bu yogun ve bereketli ugrastan sonra evine çekilmistir. Bir müddet daha evine gelenlere ve Konya müftülügünce zaman zaman görevlendirildigi için Ak Camii’de yaptigi vaazlardan sonra, son yillarini evinde geçirmistir. Bu son yillarini özellikle hastaligi ve ihtiyarligindan dolayi evinden çikmadan geçiren Musa Kazim Efendi, 1935 yilinda hastalanir ve hastalanip bayilmasindan yirmi bes gün sonra 10 Agustos 1935’te dar-i bekaya göç eyler. Vefat ederken agzindan dökülen söz Resulullah Efendimizin (sas) kelam-i serifleridir: Er-refikü’l-ala!

(Yazilarin tamami Ilim ve Irfan'in Ocak, 2019 sayisinda.)

Muhterem hazirun, Hazret-i Muhammed’in peygamber olarak gönderilmesi...

Insanin fitrati tertemizdir. Ne var ki zamanla disardaki enkazin, toz dumanin külleri üzerine düser....

Ilim ve Irfan dergisinin 2024 Aralik sayisi sahsiyet dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2024