Ilim ve Irfan dergisi istikrarli yürüyüsünü sürdürüyor. 11. sayisiyla okurunun karsisina çikan dergi, Temmuz’da, ümmetin gündemini dosya konusu olarak isliyor: Ramazan.

Her yil özlemle beklenen ve rahmetle gelen mübarek Ramazan, bütün ümmet için rahmet, bereket ve marifet ayi olarak hayatimizda müstesna bir öneme sahip.

Ilim ve Irfan bütün maneviyati ve mesuliyetiyle “Herkes içine baksin” ilkesiyle Ramazan’i gönüllerimizde agirlamanin bütün inceliklerini sayfalarinda isliyor. Usta çizer Hasan Aycin, kelimat-i kudsiyye çizgilerine devam ederken, derginin Sorgu-Sual kösesinde Prof. Dr. Necdet Tosun ile yapilan kisa söylesi okurun zihninde çok tatli hatiralar birakiyor.

Bir yilini doldurmaya hazirlanan Ilim ve Irfan, her sayisinda dinamizmini yeniliyor ve okuruna dolu dolu sayilar sunmanin heyecanini yasiyor.

Allah’in armagani Mübarek Ramazan-i serifi dosya konusu olarak ele alan, orucun, Ramazan’in maneviyatini, içimizi güzellestiren yanini takdim eden dergide, Saadettin Acar, Hamza S. Toprak, Kâmil Yesil, Zeki Bulduk, Selim Hasimoglu ve Kemal Özer gibi isimler bir ay boyunca ellerden birakilmayacak, okunacak tefekkür yazilari sunuyor okura. Kâmil Yesil, “Oruç Sadece Aç Kalmak Degildir” baslikli yazisinda hepimizi adeta derin düsünmeye davet ediyor: “Oruç, insanin yaradilisina en uygun hadiseler arasinda yer alir. Bu, çalismadan sonra dinlenmenin ve uykunun lüzumlu olmasi gibidir. Oruç, uzviyetimizin her gün yapmaya, ruhî ve fiz-yolojik olarak duydugu mecburiyetleri, bir anda irade ile durdurup perhize geçmesidir. Oruç, uzviyeti zorunlu olarak dinlenmeye sevk eder. Bundan dolayi “Oruç size yazildi.” denilmistir. Emrin konulmasi, bu mecburiyetin tehir olmamasi içindir.”

Zeki Bulduk ise annesinden ve çocuklugunun oruçlarindan yola çikarak, imanin ve orucun tadini alan, bu tadi evlatlarina da en kiymetli hatira olarak birakan mübarek hanimlardan, annesinden hareketle orucun manasini anlatiyor.

Her sayisinda Iktibas kösede bir Islam büyüklerinin kiymetli eserlerinden bölümler sunan dergi sayida tam da manaya uygun olarak Sezai Karakoç’tan “Oruç, Allah’in Mü’minlere Armagani” baslikli yaziyi alintiliyor.

Derginin orta sayfasinda düzenli olarak yazilari yer alan ve gönüllere hitap eden Seyh Muhammed Muta’ Haznevi’nin yazisi “Ramazan’i Idrak Etmeyen Ondan Nasibini Alamaz” basligini tasiyor. “Bu ay arzularimiza karsi sabretme, ibadette sebat etme ayidir, çünkü insan sabredince Allah’tan ödül alir. Öyleyse, Ramazan ayinin feyzinden ganimet elde etmek, mükafatlara ulasmak için kollari sivamaliyiz. Çünkü oruçlunun amelleri Allah katinda makbüldür ve dünya ticaretinin aksine ahiret ticareti hep kazançlidir. Dünya ticareti risklidir, çalistiktan sonra ya kazanirsin ya kaybedersin. Fakat ahiret ticaretinde kaybetmek yoktur. Çünkü oruçlunun uykusu ibadet, nefes alip vermesi tesbih, duasi makbul ve müstecap, amelleri ise Allah katinda kat kat yazilir.” diyen Seyh Muhammed Muta’ Haznevi, bu ayin idrakine varmamizi arzu ediyor.

Bilge bir sufi Ilim ve Irfan bu sayisinda bilge bir sufi olarak ömrünü Islam’a adamis Seyh Izzeddin Haznevi’nin portresini Mazhar Salih’in kaleminden sunuyor okurlarina. Merhum Seyh Izzeddin Haznevi, Islami ilimlerde (özellikle Safii fikhinda) derinligine ulasilamayan bir derya, mantik ve hikmette zirvesi görülemeyen bir dag, baris, sevgi, irsad ve ikram gibi kavramlari mükemmel olarak yasatan bir bilgedir.

Doç. Dr. Selahattin Yildirim, “Istikamet En Büyük Keramettir” baslikli yazisinda, hayat çizgimizde en büyük harikuladeligin istikametten ayrilmamak oldugunu bir kez daha vurguluyor. Doç. Dr. Nesim Doru ise bu sayida önde gelen bir büyügün, gönül erinin hayatini sunuyor dikkatlere: FeqiyêTeyran.

Ismail Acarkan yalan konusunu ele alirken, Mona Islam, yazisinda kavusmanin oldugu yerde konusma biter, diyor. Muhammed Uysal farkli çerçeveden bir yazi kaleme almis, geleneksel tip üzerine genel bir degerlendirme sunmus.

Derginin en çok okunan sayfalarinin basinda gelen Kirkambar bu sayi da dolu, Ramazan’da sakal-i serif ziyaretinden Necip Fazil’in mürsidiyle olan gönül bagina güzel tatlar zihinlere naksediliyor.

Derginin “Ailemiz” bölümü ise bu sayida haliyle Ramazan sofralarina ayrilmis. Esra Küçük iftarlarimizi serinletecek yiyeceklerin tarifini veriyor. Çocuk sayfalarinin ise bir sürprizi var, Fatih Küçük’ün kaleminden Irfan’in Maceralari basliyor. Volkan Akmese çizgileri ile çocuklari eglendirmeye devam ediyor.

Dolu dolu bir Ramazan ve dolu dolu Ilim ve Irfan yürekleri serinletmeye geliyor.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016