Dr. Ibrahim Tozlu | Eylül | 2019 | KÖSELER
Ebu Hureyre’den (ra) nakledildigine göre sahabeden Cariye bin Kudame (ra) Resulullah’tan kendisine tavsiyede bulunmasini istedi. Efendimiz Aleyhisselam, “Gazaplanma!” buyurdu. Cariye bin Kudema (ra) bu istegini defalarca tekrarladi ancak hepsinde ona, “Gazaplanma!” tavsiyesinde bulundu. (Buhari, Edep, 76; Tirmizi, Birr, 73)
Ilk bakista hadis, Peygamber Efendimizin ashabini terbiye etme usullerinde sikça rastladigimiz tekrar etme veya muhatabina göre davranma metodlarindan biri oldugu intibai veriyor. Ancak hadis, Peygamber Efendimizin az sözle derin manalar ihtiva eden (cevamiu’l-kelim) ifadelerinden biridir. Isaret ettigi derunilik diger hadislerle bir bütün olarak ele alinmalidir.
Cariye bin Kudame, aslen Medineli olup Temim kabilesinin önde gelenlerindendi. Onu önemli kilan bazi özellikleri vardi. Mesela sehadeti sirasinda Hazret-i Osman’in (ra) evinde bulunup halifeyi savunmus, Hazret-i Ali’nin (ra) hilafetinde yaninda sadik komutan olarak yer almis, Siffin ve Hakem olayina sahit olmustur. Yukarida geçen hadisi kendisinden baska sahabi rivayet etmemistir. Bu hadisi fetihleri, cesareti ve zekasiyla tabiinin meshurlarindan olan yegeni Ahnef bin Kays (v. 687) bizzat kendisinden nakletmistir. Sahih/hasen hükmündedir. Bu sahabi efendimiz Yezib bin Muaviye devrinde Basra’da vefat etmistir. (Ibn Abdilberr, el-Istiab, I, 226; Ibn Hacer, el-Isabe, I, 555 (1052) Allah ondan razi olsun.

(Yazinin tamami 85. sayida)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016