Ilim ve Irfan dergisinin Haziran sayisi (sayi: 82) gençlik dosyasiyla çikti.
Gençligi büyük bir imtihan ve imkan olarak ele alan dergi, özellikle tasavvuf ve gençlik konulu yazilarla gençlerin önüne manevi imkanlar açiyor.
Dosya kapsaminda Prof. Dr. Selahattin Yildirim, Peygamber Efendimizi ve etrafindaki genç sahabeleri ele aliyor. Genç sahabeler Efendimizin çevresinde Islam’in bayraktarligini yapmis ve valilik, ordu kumandanligi dahilüst düzey görevlere getirilmislerdir.Prof. Dr. Yildirim yazisinda özetle söyle diyor: “Peygamber Efendimiz gençlige ve gençlere büyük önem vermistir. Nitekim Islam’i teblige basladiginda kendisine en çok gençler tâbi olmus ve destek vermislerdir. Islam toplumunun güçlü ve enerjik kesimini olusturan bu gençler, Islam davasina büyük yararliliklar göstermisler ve katki saglamislardir.”
Doç. Dr. Ibrahim Baz, gençligin arayislarini ve tasavvufun imkanlarini degerlendiriyor. Hem amelde hem itikaddason zamanlarda görülen zaaflara karsilik, tasavvuf gençligin önünde büyük bir imkan ve umman olarak durmaktadir.
Ismail Acarkan da yazisinda ahlak kavrami üzerinde duruyor ve özgür genç ahlakli gençtir, diyor.
Orta sayfada her ay sohbeti yer alan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi bu sayida insanin üç büyük düsmanina ve bunlardan kurtulusun çaresine isaret ediyor. Üç büyük düsmanimiz: dünya, seytan ve nefs.
Maveraünnehire nasil gidilir?
Tasavvuf sözlügünde bu sayi Ömer Aslan; fena, beka ve tahkik kavramlarini kaleme almis.
Prof. Dr. Süleyman Deriniki kardes kavrami degerlendiriyor: sabir ve sükür.
Prof. Dr. Ali Akpinar, zekat ibadetini ve önemini Kur’an-i Kerim’den ayetlerle izah ediyor; zekat, temizler ve bereketlendirir, diyor.
Dr. Ibrahim Tozluzaman kavramini isledigi yazisinda vaktin önemini vurguluyor ve vakti nasil degerlendirmemiz gerektigi hususunda bir harita çiziyor.
Dr. Kübra Zümrüt OrhanRamazan bayrami vesilesiyle mühim bir bayram yazisi kaleme almis. Dr. Orhan; bayram, Hakk’in halka ikramidir, diyor.
Bu sayinin en dikkat çeken yazilarindan birisini M. Nezihi Pesen kaleme almis. Özbekistan, Taskent’e yolculuk eden Pesen,Maveraünnehir bölgesinin tarihini ve bugününü yansitan bir yazi kaleme almis. Pesen, adeta okuru bir zaman tünelinde Maveraünnehir’de yolculuguna istirak ettiriyor.
Sami Bayrakçi bu sayinin portre bölümünde büyük ve kurucu alim Imam Matüridi Hazretlerini anlatiyor okura.
Ahmet Edip Basaran Esrefoglu Rumi Hazretlerinin siirlerini gönülde açan ask çiçegi olarak niteliyor ve bu siirlerdeki askin arayisina düsüyor.
Kemal Özer de bu sayida tatile dair bazi düsüncelerini dile getiriyor.
Gülbahçe çocuk ekiyle bu sayiya da evlere ve gönüllere bir maneviyat serinligi tasimaya devam ediyor, Ilim ve Irfan dergisi.