SAADETTIN ACAR | Ağustos | 2017 | KÖSELER
Hadis ilminin imami. Kur’an-i Kerim’den sonra, yeryüzündeki en güvenilir kitap kabul edilen Sahih-i Buhari’nin yazari. Büyük müctehid.
Tam adi Muhammed bin Ismail bin Ibrahim bin el-Cufi el-Buhari’dir. Sadece Ahmed adinda bir oglu oldugu bilinmesine ragmen, künyesi Ebu Ismail’dir. 810’da Buhara’da dogmustur. Babasinin, hadislere ilgi duyan ve bu maksatla Malik bin Enes ve Abdullah bin Mübarek’i ziyaret eden salih bir zat oldugu belirtilmistir.
Dedesinin dedesi Berdizbeh, Mecusi iken, onun oglu Mugire, Yeman el-Cufi vasitasiyla Müslüman oldugu için aile Cufi olarak da anilmistir. Buhara’dan dolayi aldigi Buhari lakabi ise, ismini unutturacak kadar yayginlasmistir.
Buhari, on yaslarindan itibaren hadisle ilgilenmeye baslayarak, Buhara’da, dönemin büyük muhaddislerin¬den hadis ögrenmistir. Küçük bir çocukken hocalarinin hadis rivayetinde yaptigi hatalari tespit edecek, 15 yaslarindaysa birçok hadis kitabini ezberleyecek kadar hadislere erken dönemde vukufiyet kesbetmistir. Bu sirada annesi ve kardesiyle hacca gitmis, hacdan sonra oradaki alimlerden hadis dinlemek niyetiyle Mekke’de kalmistir.
Bu tarihten sonra Imam Buhari’nin hadis ögrenmek için ugradigi ilim merkezleri artmis, gün geçtikçe yeni hadisler ögrenmis, ögrendikçe de yenilerinin pesine düsmüstür. Hadis ögrenmek amaciyla en fazla Bagdat’a gittigi ve her seferinde de Ahmed bin Hanbel’i ziyaret edip ondan hadis dinledigi rivayet edilen Imam Buhari, böylelikle hadis alaninda kisa sürede adindan söz ettirmistir. Imam Buhari’nin hadis ögrenmek için birçok ilim merkezini ziyaret ettigi, hatta bazen bir tek hadis ögrenmek için haftalarca, aylarca yolculuk yaptigi belirtilmistir.

(Yazinin tamami derginin 60. sayisinda.) (Agustos, 2017)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016