Ilim ve Irfan dergisinin Haziran sayisi (sayi: 58) çikti. Dergi, bu sayisinda hayat için bir ölçü olarak tasavvuf kavramini konu edinmis.
Tasavvuf, ilim, sosyal hayat ve kisinin ahlaki tutum ve davranislarini düzenleme bakimindan hayata her alanda katki sunan bir ilim. Hayati ve insani kusatan tasavvuf yüzyillar boyunca her alanda büyük katkilar sunmus, bireyin ve cemiyetin hayatina yön vermistir.
Ilim ve Irfan dergisi, yüzyillarin bu muazzam birikim ve tecrübesini hem geçmisiyle hem de günümüzde yasanmasiyla degerlendirmeye tâbi tutmus.
Dosya kapsaminda Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz, Prof. Dr. Kadir Özköse ve Yrd. Doç. Dr. Abdulcebbar Kavak’in yazilari yer aliyor.
Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz tasavvufu bir ahlak okulu olarak niteliyor. Insandaki ahlaki huylarin olumlu anlamda gelismesi ve bir karaktere dönüsmesinde tasavvufun önemi vurgulaniyor. Ayrica, mutasavviflarin devlet baskanlarindan siradan insana kadar herkese ve her kesime hayir üzere nasihat gelenegine de bu yazida atif yapiliyor.
Prof. Dr. Kadir Özköse ise yazisinda insanin inceliklerinin aslinda tasavvufun önceligi oldugunu beyan ediyor. Tasavvufun toplumsal hayata olan katkisina da deginen Prof. Dr. Özköse medeniyetin insasinda tasavvufun büyük roller oynadigini vurguluyor.
Yrd. Doç. Dr. Abdulcebbar Kavak ise yazisinda tasavvuf geleneginin medreseye yani ilme olan katkisini ele aliyor. Tasavvufun Islam ilim, kültür ve medeniyetinin yeni nesillere tasinmasinda tasavvufun önemi bu yazida ifade ediliyor.
Orta sayfada düzenli olarak sohbetleri yer alan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi bu sayida gelecegimizi düsünelim, ahiretimizi unutmayalim, diyor. Sohbet, ahiret hayatina yapmamiz gereken hazirliklari anlatiyor.

Kutlu oruç, kutlu ay
Kutbeddin Akyüz, Allah dostlari olan velileri ve veli kavramini ele aliyor. Veli, yardim eden, seven, dost olan, koruyan; yardim edilen, sevilen, dost edinen, sinirlari koruyan veya Allah tarafindan sevilen, dost edinilen ve Ilahi koruma altina alinan bahtiyar kimsedir.
Prof. Dr. Ali Akpinar kutlu bir ibadet olan orucu ve kutlu bir ay olan Ramazan’i anlatiyor.
Islim Gümüstekin bu sayida sehitlerin sertaci Hazret-i Hüseyin Efendimizi kaleme almis.
Prof. Dr. Selahattin Yildirim haset kavramini konu ediniyor. Bu önemli yazi bir yandan hasetin insanda meydana getirdigi tahribati gözler önüne sererken diger yandan da hasetten korunma yollarini beyan ediyor.
Ismail Acarkan bu ayda günahin karanligini ve sevabin aydinligi bu iki kavrami merkeze alarak isliyor.
Meryem Inci Nur Babadag Sazeliye’nin büyük mürsidi Ebü’l-Abbas Mürsi Hazretlerinin portresini sunuyor.
Kübra Zümrüt Orhan kelimat-i kudsiye yazilarina devam ediyor. Orhan, nazar ber-kadem kavramini tasavvuf merkezli olarak açikliyor.
Ahmet Edip Basaran, Ataullah Iskenderi Hazretlerinin Hikem-i Ataiye adli eseri çerçevesinde hikmetlerin ve bu eserin önemine isaret ediyor.
M. Nezihi Pesen ise Kirkambar sayfalarinda okura tadimlik bilgiler veriyor. Gülbahçe ekiyle birlikte, Ilim ve Irfan dergisi okurun gönlüne Ramazan serinligiyle birlikte misafir oluyor.

Yüce Allah buyuruyor ki: “Insanlarin hangisinin daha güzel amel isledigini deneyelim diye süphesiz biz yeryüzündeki seyleri ona bir zinet yaptik.” (Kehf, 7...

Imkan, insanoglunun en büyük imtihan sahasidir....

Ilim ve Irfan dergisinin 2025 Ocak sayisi Üç Aylar dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2024