Ilim ve Irfan dergisinin Mayis sayisi (sayi: 57) rüya dosyasiyla çikti.
Istikrarli yürüyüsünü sürdüren dergi, ele aldigi konulara tasavvufi bakisla yorumlar getirmeye devam ediyor.
Dergide dosya kapsaminda Prof. Dr. Süleyman Uludag, Prof. Dr. Ali Akpinar ve Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz’in yazilari yer aliyor.
Prof. Dr. Süleyman Uludag, rüya kavramini mutasavviflarin gözüden degerlendiriyor. Rüya sadece takva sahibi salih ve dindar mü’minler için degil bütün Müslümanlar için hatta gayr-i müslimler de dahil olmak üzere bütün insanlar için bir bilgi edinme, az çok geleceklerini görme yoludur, tipki basiret ve firaset gibidir, diyor Prof. Dr. Uludag.
Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz, rüyada temel ölçünün ne olmasi gerektigini anlatiyor. Yrd. Doç. Dr. Baz, rüyalarin rahmani, seytani ve nefsani olarak üçe ayrildigini da vurguluyor.
Prof. Dr. Ali Akpinar ise yazisinda Kur’an-i Kerim’de rüyalari anlatilan peygamberler üzerinden bir degerlendirmede bulunuyor. Prof. Dr. Akpinar su uyarida bulunuyor: Rüya tabiriyle mesgul olan kimsenin dini bakimdan güvenilir, özü sözü dogru, imanli ve salih biri olmasi sarttir.
Derginin orta sayfalarinda düzenli olarak sohbetleri yer alan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi bu sayida, Ilahi gazaba dikkat çekiyor. Seyh Muhammed Muta’ Haznevi su ikazda bulunuyor: Yüce Allah gerçekten cömerttir. Hazineleri bitmez tükenmez. Yüce Allah –hasa- kullar gibi degildir, verdigine pisman olmaz. Ancak isyan edip nankörlük gösterenden çeker alir. O’na karsi gelen, O’nunla savasan, bu nimetlerle O’nun yasaklarini çigneyen kimseleri hak ettikleri sekilde cezalandirir.
Kalbimiz hazir mi?
Derginin bu sayisinda Said Yavuz tevbe kavrami etrafinda insanin yüzünü Hakk’a dönmesini, samimi tevbesini anlatiyor.
Prof. Dr. Kadir Özköse Afrika’da faaliyet gösteren Ticaniye tarikatini ve bu tarikatin kurucusu büyük sufi Ahmed Ticani’nin portresini kaleme almis.
Prof. Dr. Selahattin Yildirim ise mürüvvet kavrami etrafinda bu kavramin kalbe dair izlerini anlatiyor. Mürüvvettin mesakkatle, mihnet ve zorluklar birlikte oldugunu vurguluyor, Prof. Dr. Yildirim.
Islim Gümüstekin, bu sayida cennet ehlinin efendisi, Resulullah Efendimizin torunu Hazret-i Hasan’i anlatiyor: Hazret-i Hasan, son derece yumusak huylu ve cömert bir kisilige sahipti.
Yrd. Doç. Dr. Abdulcebbar Kavak, Ramazan-i serife kalben yapilmasi gereken hazirligi anlatiyor.
Kübra Zümrüt Orhan, Naksibendiye tarikatinin on bir ilkesi olan kelimat-i kudsiye hakkinda bilgi verdikten sonra, ilk ilke hus der-dem kavramini anlatiyor. Orhan’in bu yazilari her ay bir ilkeyi anlatacak sekilde dergide devam edecek.
Mona Islam ise insanin iradesi ve hayati hakkindaki baga dikkat çekiyor.
Ahmet Edip Basaran bu sayida arayisa devam ediyor, Fatma Atici’nin Ten Cehennemdir romani etrafinda tenden cana geçisin anlamini vurguluyor.
Mustafa Nezihi Pesen Kirkambar sayfalarinda okurlara tadimlik bilgiler sunmaya devam ediyor.
Kemal Özer ise saglikli et meselesi üzerinden modern zamanlarda insanoglunun hayvanlara ettigi zulümlere dikkat çekiyor.
Gülbahçe çocuk ekiyle birlikte Ilim ve Irfan dergisi Mayis sayisinda okurun düsüncesinde ötelere kapilar açmaya devam ediyor.