Ilim ve Irfan dergisinin Mart sayisi (Sayi: 55) Ehl-i sünnet dosyasiyla çikti. Ilk sayisindan beri, ilim ve irfan gelenegimizi sayfalarina tasiyan dergi, Mart sayisinda da temel hassasiyetimizi konu ediniyor.
Dergide dosya kapsaminda Ahmet Birler, Prof. Dr. Süleyman Derin, Yrd. Doç. Dr. Hasan Gümüsoglu ve Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz’in yazilari yer aliyor.
Ahmet Birler, Ehl-i sünnetin tercihlerden bir tercih, yollardan bir yol olmadigini; ana hat, anayol oldugunu vurguluyor. Birler, Ehl-i sünneti söyle tanimliyor: Ehl-i sünnet, asli, usule dair konularda, orta yolu, asiriliklardan uzakligi, Allah Teala’nin kudretine, Efendimizin (sas) rehberligine, sahabenin güvenilirligine dair temel perspektifi koruma çabasinin ismidir.
Prof. Dr. Süleyman Derin de, ilim, amel ve marifet kavramlari etrafinda Ehl-i sünnet kavramini degerlendiriyor. Imam-i Rabbani ve Mevlana Halid Bagdadi üzerinden sekillenen yazi Ehl-i sünnetin ilim, amel ve marifetle mücehhez oldugunu ortaya koyuyor.
Yrd. Doç. Dr. Hasan Gümüsoglu ise yazisinda Ehl-i sünneti tehdit eden unsurlari anlatiyor. Yrd. Doç. Dr. Gümüsoglu bu unsurlari söyle siraliyor: Hadis inkarciligi, Siilik, mezhepsizlik, mealcilik, Selefilik ile pozitivizm, modernizim ve sekülerlik. Yrd. Doç. Dr. Ibrahim Baz ise dosya kapsamindaki yazisinda Ehl-i sünnet ve tasavvuf kavramlarini ele aliyor. Yrd. Doç. Baz, tasavvufun aslinda Ehl-i sünneti ihya hareketi ve gayreti oldugunu belirtiyor.
Orta sayfada düzenli olarak sohbeti yer alan Seyh Muhammed Muta’ Haznevi ise bu ayki sohbetinde tarikatin adabinin nefsi islah etmek için en uygun çare ve reçete oldugunu beyan ediyor.

Akil mi, vahiy mi?
Derginin bu sayisinda Meryem Inci Nur Babadag alim, arif ve âsik Ibn Acibe el-Haseni Hazretlerinin ilim ve irfan hayati üzerinden portresini kaleme almis.
Prof. Dr. Selahattin Yildirim ise, aziz ve izzet kavramlari üzerinden insanin konumuna isaret ediyor. Prof. Yildirim, aziz olan Allah’in kullarina izzetin yarastigini ifade ediyor.
Prof. Dr. Ali Akpinar da Hazret-i Musa’nin annesiyle ve anne sütüyle yetismesi üzerinden anne sütünün insana kazandirdigi manevi ilham ve birikimlere isaret ediyor.
Ismail Acarkan bu sayida egitimin merkezine bir model olarak tasavvuf tecrübesinin konulmasinin yararlarina vurgu yapiyor. Örnek olusturma, korkutmama, somut verilerle destekleme, degerler egitimi gibi temel egitim kavramlarinin tasavvuf geleneginde uygulandigini ve modern egitimde de uygulanmasi gerektigini belirtiyor Ismail Acarkan.
Prof. Dr. Kadir Özköse bu sayida Afrika’nin Islamlasmasinda Osman bin Fudi ve onun tasavvuf hareketini merkeze alarak tasavvufun rolünü anlatiyor. Afrika’nin Islam’a kosmasinda tasavvuf gelenegi büyük görevler yapmistir ve yapmaktadir.
Mona Islam ise bu sayida Hazret-i Musa ve Hazret-i Hizir kissasindan hareketle akil ve vahiy dengesini izah ediyor. Ikisinin bir arada hakikate ulasan hakikati tamamlayan unsurlar oldugunu vurguluyor Mona Islam.
Kübra Zümrüt Orhan ise bu sayida tasavvufun ve insanin temel kavramlarindan olan havatir meselesini kaleme almis. Iç sesin, Hak’tan mi, nefsten mi, seytandan mi oldugunu anlamak ve buna göre hareket edebilmek son derece önemlidir. Kübra Zümrüt Orhan bu sesler arasindaki farka da isaret ediyor.
Mustafa Nezihi Pesen bu ay yine Kirkambar sayfalarinda okura tadimlik bilgiler veriyor.
Ilim ve Irfan dergisi Mart ayinda da Gülbahçe ekiyle birlikte evlere ve gönüllere misafir oluyor.

Muhterem hazirun, Hazret-i Muhammed’in peygamber olarak gönderilmesi...

Insanin fitrati tertemizdir. Ne var ki zamanla disardaki enkazin, toz dumanin külleri üzerine düser....

Ilim ve Irfan dergisinin 2024 Aralik sayisi sahsiyet dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2024