IHLAS: SADECE ALLAH IÇIN
Alimlerimizden birisi söyle demistir: “Ihlas/samimiyet, kalbin derinliklerinde korunmus bir misk gibidir; kokusu, ona sahip olani haber verir.”
Ihlas; “halis, temiz, dogru, sevgi, Allah’a kulluk, gönülden gelen dostluk, samimiyet” demektir. Salih ameli halk için degil Hak için yapmaktir. Her kimin iç âlemi murakabe ve ihlas ile dogru olsa Hak Teala onun zahirini mücahede ve Sünnet-i Peygamberiye ittiba ile süsler.
Kulun, Allah için yaptigi her sey ihlastir. Insanlardan bir sey beklememek ve onlarin övmesini gözetmemek ihlas alametidir. Ihlas, kul ile Allah arasinda bir sirdir. Melek bilmez ki yazsin, seytan bilmez ki bozsun. Allah Tealanin kalplere verecegi ihsanlardan biri de ihlas duygusudur. Ihlas ulvi bir lezzettir, esas ve öz nimette biter. Asil mesele bu nimeti bulmakta. O bulununca her sey bulunmus olur. O nimet için bir bitme ve tükenme yoktur.
Allah dostlari nice kiymetli sözlerle ihlasi tarif etmisledir. Onlar, bu hali ömürlerince yasamislar, bizlerin tanimasi, bilmesi ve yasamasi için de yolunu, yöntemini göstermislerdir.
Ibadetin, kullugun, hayatin ve ömrün özü olan Ihlas, hepimiz için farz-i ayndir. Içimizden gelen, gönülden tasarak, askla ve sevkle Allah’a kulluk etmek, kimseden ödül veya övgü beklememektir. Bütün ödülümüz, bütün mükafatimiz önce bu dünyada sonra da sonsuz öbür dünyada Allah’a aittir.
Ihlas, sadece ibadetin degil yasadigimiz her duygunun ve her durumun da özüdür. Yalanla, yapmaciklikla, sahtelikle, içten pazarlikla, baska planlarla, gizli ajandalarla, kötü niyetlerle -hasa hasa Allah’i kandirmayi birakin- biraz akli suuru yerinde bir çocugu bile kandiramayiz. Seytan ve nefsimiz her ne kadar bütün bu kötü yollari, seriate, tarikata, hakikate tamamen zit bu duygu ve düsünceleri bize ne kadar telkin ederse etsin, içimizi ne kadar bozmaya çalisirsa çalissin bizler saf, berrak, temiz, halis duygu ve niyetlerle Allah’a kullukla, insanlara sevgi ve saygiyla yasamaya devam edecegiz.
Bu aziz duygularimizin bozulmamasi, kirlenmemesi; içimize sizmaya çalisan ifsat tohumlarinin yesermemesi ve çabucak yok olup gitmesi için bireysel çaba ve irademizin yaninda, kâmil mürsidlerin irsadi da ne kadar mühimdir.
Ve en mühimi de bu halis duygunun, kalbimizin en saf, en berrak halinin bize Allah’tan bahsedilmis nadide bir ikram oldugunun suuruyla yasamak.
INANCIN ÖZÜ, IBADETIN RUHU: IHLAS
PROF. DR. IBRAHIM BAZ
Günümüz Türkçesinde bir insanin samimi, güvenilir ve dindar yönüne isaret etmek için bir takdir ifadesi olarak kullanilan “ihlasli adam” sözü, aslinda ihlas kavraminin toplum tarafindan çok iyi sekilde anlasildigini göstermektedir. Kelime manasi itibariyle arinmak ve kurtulmak anlamlarina gelen ihlas, bir seyin içine disaridan karismis ve degerini düsürmüs olan seylerden temizlenip arinmasi, saflasmasi, katisiksiz hale gelmesidir. Iste tam da bu nedenle, Islam’in tevhit inancini en kisa ve en net sekilde anlatan sureye Ihlas ismi verilmistir.
Malum oldugu üzere bu sureye, Allah’in bütün varliklardan üstünlügünü ve onlardan farkli oldugunu ortaya koymasi yönüyle Tecrid veya bu surede ifade edildigi sekliyle Allah’a inanan ve bu inanca göre yasayanlarin ebedi kurtulusa erecegini isaret etmesi sebebiyle Necat ismi verilmistir. Ancak en çok kabul gören isim Ihlas olmustur.
HALIS KULLARIN YOLU
PROF. DR. SÜLEYMAN DERIN
Samimi duygularin en
önemli oldugu yerlerin
basinda aile yuvamiz gelir.
Esler birbirlerine, anne-babalarina,
çocuklarina
karsi ihlasli olmali herkes
bir digerinin iyiligine
ve hayrina çalismalidir.
Fedakarlik, hizmet etme,
sevme ve affetme gibi
güzel duygular aile fertleri
arasinda kaybolmaya
baslamissa artik aile kan
kaybediyor demektir. Aile
bireylerinin bencillestigi,
diger fertleri kendine
hizmetçi gibi gördügü,
yaslilarin saygi görmedigi
bir ailede ihlastan, samimiyetten
bahsedilemez.
Baris ve huzur manasina
gelen Islam’in en güzel
tecelli edecegi yer evimizdir,
ailemizdir.
Yüce Rabbimiz bizleri hem
kendisine hem de tüm
mü’minlere karsi ihlasli
eylesin. Hakk’a ve halka
karsi sahtekarlik demek
olan riyadan bizleri muhafaza
buyursun. Amin.
ISLAM BÜYÜKLERINDEN IHLAS ÖRNEKLERI
PROF. DR. SELAHATTIN YILDIRIM
Sözlükte; “bir seyi, degerini düsüren yabanci
unsurlardan temizleyip
saflastirmak” anlamina
gelen ihlas kelimesi, dini bir terim
olarak da; “ibadet ve iyilikleri her
türlü baska amaç ve isteklerden
arindirarak sadece ve sadece Allah
rizasi için yapmak” manasindadir.
Bu bakimdan ihlas, ibadet ve amellere
gösteris katmak demek olan
riyanin zitti olarak kabul edilir.
Dinimizde yapilan bir isin Allah
katindaki degeri niyete baglidir.
Iste ihlas da öz olarak niyet
temizligi seklinde tarif edilebilir.
Önemine binaen gerek Kur’an-i
Kerim’de gerekse birçok hadiste
ihlasin önemi defaatle vurgulanmistir.
Nitekim ilgili ayetlerde ihlas
sahiplerinin; “Allah’in yardimina ve
hidayete mazhar kullar” olduklari
(Hicr, 40); “seytanin ihlasli kisilere
zarar veremeyecegi” (Sad, 83); “ihlasin
peygamberlerin özelliklerinden
oldugu” (Yusuf, 24; Meryem, 51)
belirtilmistir. Keza dinin en temel
ilkesini en iyi sekilde vurguladigi
için Kur’an-i Kerim’in 112. suresine
de Ihlas adi verilmistir.
Dosya yazilarinin tamami derginin 2024, Ekim sayisinda.