ILIM VE IRFAN | Şubat | 2023 | AYIN KONUSU | Okunma: 262
Hesap Gününe Hazir miyiz?

Insanin asil gündemi budur. Bütün diger gündemler bu büyük güne ve gündeme bir hazirlik asamasidir. Dogumdan ölüme kadar geçen zaman insan için muazzam bir nimet ve firsattir. Bu büyük firsatta insan eker eker eker. Sonra bu ektiklerini biçme vakti gelir.
Cenab-i Allah’tan neler istiyorsunuz, eksikleriniz nelerdir? Maddi ve manevi problemler yasiyor, dertlerinize çareler mi ariyorsunuz? Hangi büyük imtihanlardan geçiyorsunuz? Bütün bu büyük imtihanlara karsi kimlerden, nelerden yardim istiyorsunuz? Dünya mesakket yurdudur. Insan zalim ve cahildir. Iki vadi dolusu altini olsa üçüncüsünü ister. Suçlu daima baskalaridir. Kendisi hep haklidir.
Küçük dünyamizda büyük büyük dertler, sorunlar varmis, bütün belalar bizi bulmus gibi davranmayalim. Hasa, Allah’a isyan etmeye sebepler aramak yerine; her gün her sabah bugün hakkiyla sükredebilir miyim endisesinde olalim.
En büyük nimet olan iman ve Islam nimetine sahibiz. Çok sükür, elimiz ayagimiz tutuyor. Iman ettik demekle, imtihandan kurtulmadik, aksine büyük belalar için hedef haline geldik. Resululahin ve ashabin çektiklerini birazcik okusak ögrensek onlardaki bize lazim olan hem imani hem de hayati gerçek yüzüyle görürüz. Allah bizden mal mülk, dünyanin çesitli zenginlikleri gibi nimetler mi bekliyor, hasa? Bizden; kalb-i selim, kâmil bir iman bekliyor. Niçin? Iste o büyük hesap gününde, kiyametin en dehsetli saatinde, arasat meydaninda selamate erelim, cennetine dahil olalim diye.
Kabre konulan insana son bir telkinde bulunulur. Nefis Arapça ibarelerle, “Ey filan hanimin oglu veya kizi: Ölüm hak, kabir hak, kiyamet hak, mahser hak, hasir hak, nesir hak, sorgu sual hak!” denilir. Artik sinav saatinden önceki son ikazlardir, sözlerdir bunlar. Bütün bunlari asil olarak, bülug çagimiza erince kulagimiza ve kalbimize yazmali, ömrümüzü bu suurla geçirmeliyiz. Çünkü Rabbimizin huzuruna yüz akiyla çikabilmek için bu suur sarttir.


SONSUZ YOLA TAKVA AZIGIYLA HAZIRLANALIM
PROF. DR. ALI AKPINAR

Peygamber Efendimize bir adam geldi ve, “Ya Resulallah, kiyamet ne zamandir?” diye sordu. Efendimiz (sas), “Kiyamet için ne hazirladin?” deyince adam, “Allah ve Resulünün muhabbetini.” cevabini verdi. Bunun üzerine Resul-i Ekrem Efendimiz, “Öyleyse sen sevdiginle beraber olacaksin.” buyurdu. (Müslim, Birr, 163) Insanoglu hep merak etmistir, dünyanin sonunu, kiyametin ne zaman kopacagini. Kiyametin ne zaman kopacagi sorusu tekrar tekrar sorulmustur, peygamberlere. Sinavin geregi olarak kiyametin ne zaman kopacagi gizli tutulmustur. Öyle ya, kiyametin kopus zamani belli olsaydi, sinavin bir anlami kalmazdi. Hem her insanin kendi ölümü kiyameti degil midir? Ölüm de hepimize her an gelebilecegine göre, her zaman kiyamete hazir olmak gerekmez mi? Insan, kendi ölümünü tattiktan sonra kiyamet bir gün sonra kopsa neye yarar, bin yil sonra kopsa ne ifade eder? Asil olan ona hazirlanmaktir. Bunun için de her an ölebileceginin bilincinde, ölüm sonrasi hayat için hazirlikli olmaktir.

KIYAMET SAATI VE HESAP GÜNÜ
DOÇ. DR. MAHMUD ESAD ERKAYA

Kisinin dünyadaki yasam tarzi ahiretini de dogrudan etkileyecektir. Peygamber Efendimizin, “Herkes öldügü hal üzere diriltilecektir.” (Müslim, Cennet ve Sifatünaimiha ve Ehliha, 83) hadisi de hayatin Allah’in rizasi dogrultusunda son bulmasinin önemine isaret etmektedir. Bunun için ölmeden evvel insanin günlük olarak nasil ameller isledigini muhasebe etmesi önem arz etmektedir. Peygamber Efendimiz, “Akilli kisi kendisini hesaba çeken ve ölümden sonrasi için çalisandir. Aciz kisi ise arzularinin pesinde kosup da Allah’tan bagislanma dileyendir.” (Tirmizi, Sifatü’l-Kiyame, 25) sözleriyle isin ciddiyetini vurgulamakta, Hazret-i Ömer de, “Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesaba çekin.” sözleriyle bir taraftan ahiretteki çetin hesaba vurgu yaparken diger taraftan da öbür dünya için önceden hazirlik yapilmasi gerektigini söylemektedir. (Tirmizi, Sifatü’l-Kiyame, 25)

ARSIN GÖLGESINDEKI BAHTIYARLAR
PROF. DR. SELAHATTIN YILDIRIM

Ebu Hüreyre’den (ra) rivayet edildigine göre Resul-i Ekrem Efendimiz söyle buyurmustur: “Hiçbir gölgenin bulunmadigi kiyamet gününde Allah Teala, yedi sinif insani arsin gölgesinde barindiracaktir. Bu yedi sinif sunlardir: Adil devlet baskani; Rabbine kulluk halinde nezih bir hayat içinde serpilip büyüyen genç; kalbi mescitlere bagli mü’min; birbirlerini Allah için seven, bir araya gelmeleri ve ayrilmalari Allah için olan iki insan; güzel ve asalet sahibi bir kadinin beraber olma arzusuna, ben Allah’tan korkarim, diye teklifi reddeden yigit; sag elin verdigini sol elin bilemeyecegi derecede sadakasini gizli veren kimse; tenhada Allah’i anip gözyasi döken kisi.” (Buhari, Ezan, 36, Zekat, 16, Rikak, 24; Müslim, Zekat, 91; Tirmizi, Zühd, 53)

Yazilarin tamami derginin Subat 2023 sayisinda.

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016