ILIM VE IRFAN | Aralık | 2022 | AYIN KONUSU | Okunma: 373
Müslüman Sahsiyeti Nasil Olmali?

Egitimin önemli noktalarindan birisi, egitimi sadece belirli dönemlerle ve mekanlarla sinirlamamak, hayatin bütününe ve ömrün tamamina yaymaktir. Buna hayat boyu ögrenme de denir. Burada insanin bilgisinin, görgüsünün, ilim ve tekniginin, düsünce ve kabiliyetinin devamli gelismesi söz konusudur. Iste bu husus aslinda insan sahsiyetini insa etme modelidir. Nasil en yeni, en teknik, en modern binalar bile dönem dönem düzenli bakim ve onarim istiyorsa insanin da her vakit irsada, arinmaya, bakim ve onarima ihtiyaci vardir.
Önce kimligin ve kisiligin insasi gelir. Insan; Islam ile kimlik ve kisilik kazanir. Çünkü insanin ve kainatin sahibi Rabbimizdir. Rabbimiz bize bir fitrat, bir yazilim yüklemis ve bu yazilimin kusursuz islemesi için kelam-i kadimini ve Resulullah Efendimizi göndermistir.
Biz genel vasiflariyla ve somut özellikleriyle bir mü’min bir Müslüman nasil olmalidir, sorusuna cevap aradik. Bir çirpida hepimiz su vasiflari sayabiliriz: gönülden iman, teslimiyet, tevekkül, sabir, sükür, ihlas, riza, kulluk, helal ve haram hassasiyeti, takva ve istikamet ile Peygamber Efendimize ve Kur’an-i Kerim’e baglilik, hürmet ve muhabbet, namaz, oruç, zekat, hac, infak, cihat, dua, ilim ögrenmek, Kur’an tilaveti, zikir, teblig, emir bi’l-maruf ve nehiy ani’l-münker…
Bütün bu vasiflara sahip olmak, mü’min sahsiyetini temsil etmek demektir. Bu dünyada bu vasiflarla mücehhez olursak ahiret için yüzümüz ak bir sekilde Rabbimizin huzuruna çikabiliriz.
Bu vasiflarin hem bireysel hem de toplumsal yönü vardir. Bizim sahsiyetimiz kendi çikar ve menfaatimize çalisan bir özel sistem degil mü’minlerin ve bütün insanlarin selameti için düsünen ve amel eden bir sistemdir. Bu devirde Allah bize, mü’min sahsiyetimizle, kisiligimizle, kimligimizle yasamayi ve ayni istikametle ahiret yurduna göç etmeyi nasip etsin.

Bir Müslümanin Belirgin Nitelikleri
Prof. Dr. Süleyman Uludag

Allah Tealanin var ve bir oldugunu, Hazret-i Muhammed’in (sas) O’nun (cc) kulu ve resulü oldugunu kalp ile tasdik ve dil ile ikrar eden herkes Müslümandir. La ilahe illallah Muhammedü’n-Resulullah cümlesi bunun veciz ve kisa ifadesidir. Kelime-i tevhid denilen bu ifade mü’minin kalbinde ve dilinde vefat edene kadar mutlaka bulunmalidir. “Bugün Müslüman nasildir?” cümlesiyle, “Bugün Müslüman nasil olmalidir?” soru cümleleri birbirinden farklidir. Birinci cümle bugünkü Müslümanin halini, ikinci cümle bugünkü Müslümanin olmasi gereken halini dile getirir. Bugünkü Müslümanlarin ve bunlarin toplamindan olusan Islam ümmetinin elbetteki birtakim kusurlari, hatalari ve zaaflari vardir. Müslümanin ve bunlardan olusan ümmetin nasil olmasi gerekir, sorusunun cevabi sudur: Yüce Allah’in ve Resulünün istedigi gibi olmasi icap eder. Allah Teala bir mü’minin ve Müslümanin sahip olmasi gereken belirgin niteliklerini bildirmis, örnek olarak da Resulünü göstermistir. (Ahzap, 21; Mümtehine, 4; Ayrica Hazret-i Ibrahim ve onun safinda yer alanlar da bugünkü Müslümanlara örnek gösterilmistir. (Mümtehine, 496)

Müslümanin Sahsiyeti
Prof. Dr. Selahattin Yildirim

Dinimizde herhangi bir kisiye sahip oldugu manevi hal ve vasiflarindan dolayi gipta etmek caizdir. Ancak öte yandan maddi nimetleri kiskanmak ise haramdir. Gipta etmek, imrenmek demektir. Imrenmek, bir kiside bulunan güzel bir halin kisinin kendisinde de bulunmasini istemesidir. Haset yani kiskançlik ise, baskasinin sahip oldugu bir nimeti çekememek, bizim elimizde olmadigi için onun da elinden gitmesini istemektir. Kiskançlik ister maddi ister manevi, hangi konuda olursa olsun yasaklanmis, gipta etmekte de maddi degil manevi alanlarla sinirlandirilmistir. Bu çerçevede bakildiginda, bir kisinin mü’min kardesinin güzel manevi hallerini begenmesi, kendisinin d e b u h allere s ahip olmayi istemesi mesrudur ve yerindedir. Tam bu noktada su soruyu sormamiz gerekir: Hangi mü’min ya da diger bir deyisle bir mü’minin hangi halleri ve vasiflarina gipta edilir? Resul-i Ekrem Efendimiz (sas) bu konuda söyle buyurmuslardir: “Benim nazarimda en çok gipta edilen kisi, dünya nimeti en az olan, namazdan hazzi fazla olan, Rabbine ibadetini güzel yapan ve gizli hallerde de Rabbine itaat eden, insanlarin gözünde parmakla isaret edilecek kadar degeri olmayan, ölümü kolay, arkasindan aglayanlari ve paylasilacak mirasi az olandir.” (Tirmizi, Zühd, 35; Ibn Mace, Zühd, 10) Hadis-i serifte dokuz madde olarak zikredilen mü’minin gipta edilecek özellikleri esasen kâmil bir velinin/mürsidin vasiflaridir. Çünkü hadisin baska bir rivayetinde “en-nas” (insanlar) yerine “evliya” (Allah dostlari) yani gipta edilecek veli ifadesine yer verilmistir. Simdi bu maddeleri teker teker ele alip açiklamaya çalisalim.

Kime Göre Mü'min ve Müslümaniz?
Prof. Dr. Ali Akpinar

Allah katinda geçerli yegane hak din Islam, yüce Allah’indir. Mü’min de yüce Allah’a inanan, O’nun (cc) dinini hayat düsturu edinen kimsedir. Peki mü’minin tanimini kim yapacaktir? Insan mi yoksa dinin sahibi mi? Elbette dinin sahibi yapacaktir. Zira dinini bütün yönleriyle en iyi bilen O’dur. Aksi takdirde insan sayisi kadar mü’min tanimi ortaya çikacaktir. Zira ne kadar donanimli olursa olsun hiçbir insan, yüce Yaratici gibi kapsamli ve kusatici bir bakis açisina sahip olamaz. Çünkü O’nun (cc) ilmi her seyi kusatmistir ve sinirsizdir. Ama yarattiklarinin bilgisi sinirlidir. Onun için Kur’an, “Allah bilir, siz bilemezsiniz.”(Bakara, 216, 232; Al-i Imran, 66; Nur, 19), “Allah’tan daha dogru sözlü olan da kimmis?” (Fussilet, 33),“Allah’tan daha güzel hüküm verecek olan da kimmis?” (Maide, 50) der.


Dosya yazilarinin tamami derginin 124. sayisinda.

Muhterem hazirun, Hazret-i Muhammed’in peygamber olarak gönderilmesi...

Insanin fitrati tertemizdir. Ne var ki zamanla disardaki enkazin, toz dumanin külleri üzerine düser....

Ilim ve Irfan dergisinin 2024 Aralik sayisi sahsiyet dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2024