ILIM VE IRFAN | Mart | 2022 | AYIN KONUSU | Okunma: 419
MERHAMET EDEN MERHAMET BULUR

Hayatin iki yönü var; teori ve pratik. Teori, olmasi gerekeni dile getiren düsünce; pratik ise onun hayata aktarilmasi yani yasanmasi. Bizim teorimiz kalp ve akil; pratigimiz yasadigimiz hayattir. Yasanmayan bir teorinin hiçbir anlami ve gelecegi olmaz. Din, yasamak demektir. Nasil yasarsaniz o yasama biçimi sizin dininiz olur. Islam; Resul-i Ekrem Efendimiz gibi yasamaktir. Hayat bizim için O’dur (sas) ve O’ndan (sas) ibarettir. Suriye, Pakistan, Afganistan gibi mazlum ve magdur Islam ülkelerinden hicret ederek Avrupa ülkelerine siginmaya çalisan kardeslerimizin, halini bilhassa denizlerde veya sinirlarda neler yasadiklarini görüyoruz degil mi? Korkunç dayak, çiplak birakilma, denize atilma, yaralama ve nihayet öldürme. Bu zulümler ve merhametsizlik daha Avrupa’nin sinirlarinda basliyor. Merhametsiz bir dünyada yasamiyoruz; kafirlerden merhamet ummak yanlisligina düsüyoruz. Islam ahlak ve adabiyla yetismis, hayat tecrübesinde görgülü ve nihayet ensar ve muhacir kardesligini tecrübe etmis bir Islam milletinin merhametsiz ve vicdansiz olmasi nasil düsünülebilir? Bizi, Islam terbiye etmediyse ne yaparsak bosunadir. Camiden, cuma namazindan çikan birisi, disarida en küçük bir hadisede agzina gelen bütün kötü sözleri ve hakaretleri karsindaki insana sayabiliyorsa nerede kaldi bizim imanimiz, namazimiz, merhametimiz? Elbette bireysel ve toplumsal suçlara karsi kanunlar vardir, bu suçlarin cezalari vardir ve insanlar gerek bu dünyada gerekse ahirette suçlarinin karsiligini bulur, cezalarini çekerler. Bu husus, merhamete aykiri olmadigi gibi adaletin ve hukukun tecellisi bakimindan da olmasi gerekendir. Hepimizi hem rahman hem rahim olan Allah yaratti. Üzerimizde ne nimet ve güzellik varsa O (cc) verdi. Bu dünyada bizi azade kildi, kendisini tercih etmemizi arzuladi; seytandan ve onun yoldaslarindan sakindirdi. Ahirette de tercihlerimizin mükafatini bizlere sunacak; orada da Rabbimizin rahmetine, merhametine, affina muhtaciz. Merhamet ve rahmet gökten yagar. Allah bizden merhametini ve rahmetini esirgemesin. Hangimizin parasi pulu, oglu kizi, makami mevkii, evi arabasi merhametten daha üstündür ve yararlidir? Biz âleme merhamet gösterecegiz ki, biz yetimin garibin, çiçegin böcegin, atin inegin basini oksayacagiz ki, bize de hem dünyada hem de ahirette merhamet gösterilsin. Allah, sizleri merhametli, vicdanli ve yürekli sadiklarla, salihlerle karsilastirsin ve dost kilsin!

VARLIGIN ILAHI MAYASI: MERHAMET
PROF. DR. ALI AKPINAR

Sefkat, acimak, esirgemek, insafli davranmak anlamlarina gelen merhamet, yüce Allah’in rahman isminin bir yansimasidir. Kur’an-i Kerim’de merhamet kelimesi bir ayette geçerken (Beled, 17) rahmet 114 defa tekrar edilmistir. Ayrica 260 kadar ayette Allah’in rahman ve rahim isimleriyle ayni kökten olan çesitli fiil ve isimler yer almaktadir. Kur’an-i Kerim’de geçen rahmet kelimesi doksan iki yerde zat-i Ilahiyeye nispet edilmistir. Ayrica 119 yerde fiil kalibinda, elli yedi yerde rahman ve 114 yerde rahim ismi seklinde yine Allah’a izafe edilmistir. Cenab-i Hak dört ayette, “erhamü’r-rahimin”, iki ayette “hayrü’r-rahimin” olarak nitelendirilmistir. Merhamet kaynagi olan yüce Allah, merhametlilerin en merhametlisi ve en hayirlisidir.

KALBIMIZDE MERHAMET ADLI BIR ÇINAR VARDIR
DOÇ. DR. IBRAHIM BAZ

Insan, kalbi kadardir.” der irfan ehli. Çünkü onu biyolojik varlik boyutu olan beser olmaktan, insan olmaya yücelten bütün erdemlerin merkezinde kalp vardir. Iman, sevgi, sefkat ve merhamet hep kalbin eylemleridir. Aslinda hepsi birbiriyle irtibatli olan bu kavramlar arasinda merhametin özel bir yeri bulunmaktadir. Çünkü merhamet, Allah’in, peygamberin ve insanin ortak sifatidir.
Kul olarak Kur’an’a baktigimizda karsimiza çikan ilk kavram hamddir. Kendi varligimiz dahil bütün nimetleri veren Allah’a sükrümüzü ifade eden bu kavram, kulun dilinden düsürmemesi gereken ilk ödevdir. Buna mukabil, Allah’in zikredilen ilk iki ismi, rahman ve rahimdir. Buradan anlasiliyor ki bütün nimetler ve lütuflar Allah’in merhametinin bir tecellisidir ve insan bu nimetleri verene daimi bir sükür halinde bulunmalidir. Rahman olanin rahmetini dilemeli, tefekkür etmeli, ögrenmeli ve nihayetinde hayatina tatbik etmelidir. Çünkü merhamet, imaninin alameti ve semeresidir.

KALBIN PUSULASI MERHAMET
GÖKHAN ERGÜR

Inancimiz odur ki insan, tüm safligi ve temizligiyle dogar. Yeni dogmus bebekleri tanimlarken, nur topu gibi deriz. Çünkü biliriz ki, insan dünyaya bir nurun parçasi olarak gelmis ve bu güzelligi dünyaya yaymakla vazifelendirilmistir. Insana bahsedilen o mübarek nur birbirinden güzel hasletler barindirir, bu güzelliklerin içerisinde yer alan merhamet ise insana en çok yakisan huydur. Merhamet dog ustan gelir. Her insan dogumuyla beraber kalbinde merhamet hazinesini tasir, dünyayla tanistikça ve yasadikça bu duygu bazen gelisir bazen de körelir. Çocuklari düsünün, içlerinde en ufak bir kötülük yoktur; tanimadigi insanlari, hayvanlari, oyuncaklari, agaçlari yaratilmis ne varsa hepsini sever ve merhamet gösterirler. Fakat büyüdükçe yavas yavas ailesinden ve çevresinden etkilenir, onlar gibi konusmaya, davranmaya ve hissetmeye yönelir. Çocugun kalbi yetistigi iklime göre boy verir ya da körelir. Iste bu sebepten dolayi kalp merkezli bir yasam sürmek, iyiyi, güzeli ve dogruyu toplumun her alaninda yaymak, öncelemek bize bir hediye olarak sunulan merhamet duygusunu çogaltmamiza yardimci olacaktir.

(Dosya yazilarini tamami derginin Mart, 2022 sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016