ILIM VE IRFAN | Nisan | 2021 | AYIN KONUSU | Okunma: 409
Dünyanin bir basi vardir, nihayet bir de sonu olacak. Sonrasi sonsuz bir hayat. Iste o sonsuzluktan önce, ona hazirlik, oraya hazirlik için var edildi bu dünya. Zaman ve mekan olarak oraya hazirlik. Bir ömür oraya hazirlik. Peygamberin izinde bir ömür, sadiklarin yaninda bir ömür.
Gökler, ay, yildizlar, günes ve yer. Hangisi, emrin disindaki? Hangisi vakti tayin etmiyor, hangisi tayin edilen vakti ve emri icra etmiyor ki? Insana düsen, apaçik sunulan bu hakikati kavramak. Buranin sonlu, oranin sonsuz olacagina inanmak. Kainat, insanin disinda, Allah’in emrinde nice güzelliklerle ama hep bir yörünge, bir nizam, bir çizgi halinde donatilmis. Insana düsen bu vakti, bu çizgiyi, bu yörüngeyi dogru anlamak, dogru kavramak.
Günesin dogusu ve batisi; günler, geceler, yillar, yüzyillar hepsi Rabbimizin emrinde, hepsi tayin edilmis biçimde. Ömrümüz de öyle, ecelle ölçülü; vakit saat tamam olunca, ne bir saniye ileri ne bir saniye geri. Her yaratilmis bu ölçüde. Baki olan, ezeli ve ebedi olan sadece Rabbimiz. Vakit saat, insan içindir; siniri olmayana vakit denmez. Insan ve kainat vakitle sinirlidir. Bu vakit ve sinirlar içinde; müstesna, mübarek, yüceltilmis, özel anlam verilmis, bahsedilmis günler, geceler var. Ramazan- i serif bunlarin basinda; Kadir gecesi, Cuma günleri, seher vakitleri, bes vakit, Ramazan ve Kurban bayramlari, kandil geceleri… Bu mübarek vakitler bizler için bir firsat, bir ganimet. Kulluk yarisimizda, tevbemizde, af için yakarisimizda bulunmaz bir firsat. Allah’in bahsettigi, Resulullahin hayatinda yer alan böyle müstesna zamanlari hangimiz kaçirmak, ziyan etmek isteriz?
Dosya olarak ömür sermayemizin bu özel anlarini, bu kutlu günlerini topluca bir hatirlayalim; önümüzdeki Ramazan-i serifi bu suurla idrak edelim istedik. Diger yandan tabiiki mü’min olarak hiçbir vakti nefsimizin, seytanin bosluguna birakamayiz. Her vaktimiz; hayirlarin fetholdugu, serlerin def oldugu, Rabbimizin bizden razi oldugu vakitler olsun. Ecel öncesi son firsat olabilir bu zamanlar; biz hep hazir olalim! Dolu dolu bir dergi hazirladik, hem mekaniniza hem zamaniniza bereket olmasi duasiyla.

MÜBAREK VAKITLER
PROF. DR. SÜLEYMAN ULUDAG

Sufiler eserlerinde vakit kavramina ayri bir bölüm ayirirlar. Vaktin çesitli tariflerinden bahseder, vaktin ve zamanin degerlendirilmesini anlatirlar. (Gazzali, Ihya, cilt 1, s. 339-373) Önce vakit nakittir, derler. Parayla istediginiz seyleri aldiginiz gibi vakitle de faziletleri kazanir, manevi mertebelere ulasabilirsiniz. Vakitle mücevherat satin alinabilir ama mücevheratla vakit (zaman, ömür) satin alinamaz. Vakit keskin bir kiliç gibi derhal hükmünü icra eder. Vakit, ele geçen bir firsattir, bu firsat derhal kullanilirsa faydali olur, aksi halde firsat elden kaçar, geriye hasret ve pismanlik birakir. Demiri tavinda dövmek lazim, firsati kaçirmamak gerek. Bir Arap atasözü söyle der: “Vaktin geride kalan kismi geçip gitmistir, asla geri dönmez; gelecek kismini yasamak ise kesin degildir. Bu durumda senin için sadece içinde yasadigin an vardir.” Bu an degerlendirilirse mazi denilen vaktin geçen kismi degerlenmis aksi halde degersiz halde gelmis olur. Mazi ve müstakbel ile lüzumsuz ve bos yere mesgul olmak an denilen hali de zayi etmek anlamina gelir. “Geçen geçmistir artik an-i müstakbelse mübhemdir. Hayatindan nasibin, bir su geçmek isteyen demdir.” (M. Akif)

DEGISIM IKLIMI RAMAZAN-I SERIF
PROF. DR. HASAN KAMIL YILMAZ

Insanoglunun yeryüzüne inisi sonrasi ilk degisim tevbeyle basladi. Degisim salih amelin oldugu yerlerde köklesti. Köklesmedigi ya da köklerinin kurudugu dönemler yeni nebevi asilarla yeni degisimler olustu. Fertlerin degisimleri tamamlandikça toplumsal dönüsümler ortaya çikti. Kur’an’daki tekrar ve israr ifadeleri degisim ve dönüsümün tekrar ve israr sayesinde olustugunu gösterir. Günde bes vakit namaz, Ramazan’daki yillik oruç ve diger ibadetler, degisime yönelik tekrarlari gösterir. Oruç, zekat, namaz, hac ve cihat gibi ibadetlerin Elest bezminin sahitleri olmasi, bu degisimi güçlendirmektedir. Tekrar ve sürekli yapilan ibadetlerle biz Ramazan’da sunlari ögreniyoruz: Nefsin tuzagina düsmemeyi; açlik ile nefsi terbiye etmeyi; fukaranin farkinda olmayi; dua ve teslimiyeti; ihsani ve takvayi; samed sifatinin mazhari olmayi; zekat ve sadaka ile arinmayi.

TÜM ZAMANA RAHMAZAN RUHUNU YAYMAK
PROF. DR. SÜLEYMAN DERIN

Ramazan bitince helal ve haram hususundaki hassasiyetimizi korumamiz gerekir, zira sadece bu mübarek aya mahsus olan bir dindarlik yeterli degildir. Imam bu konuda söyle der: “Dinimizin haram ve helal hududuna riayet etmeli ve Allah’in haram kildigi seylerden uzak durmaliyiz. Eger gayemiz ebedi kurtulusa ermekse daha ne zamana kadar tavsan uykusunda devam edecek ve hakikatlere kulaklarimizi tikayacagiz? Unutulmamali ki, bizi bir gün uyandiracaklar. Fakat o gün is isten geçmis olur. Insanlara ölüm çok yakin, ahiretin çesitli azaplari da su anda hazir vaziyettedir. Bir kimse öldügü zaman onun kiyameti kopmus demektir. Bir gün zorla uyandirilmadan kendimiz uyanmaliyiz. Zira ahirette uyanmak insana hiçbir fayda vermez. ‘Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakiti insanlar ve taslar olan atesten koruyun.’ (Tahrim, 6)”

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016