ILIM VE IRFAN | Haziran | 2018 | AYIN KONUSU | Okunma: 1586
SALIH AMELIN MÜKAFATI CENNETTIR

“Iman edip amel-i salih isleyenlere ne mutlu! Onlarin sonunda varacaklari yer ne güzel!” (Rad, 29) Rabbimizin emri ve müjdesi böyle. Bu emir ve müjde pek çok ayette ve hadis-i serifte tekrarlaniyor.
Dünya hayatimizda nasil bir grafik çizecegiz ki, salih amel çizgimiz hem en yukarida olacak hem de bir ömür boyu bu üstünlügü birakmayacak? Imandan sonra hepimizin buna ihtiyaci var. Sik sik tekrarlanan, tavsiye edilen bir emr-i Ilahi, sünnet-i Resulullah. Salih amel çizgimiz daima canli ve yüksek olmakla birlikte kötü amelden kaçisimiz da ayni hassasiyette olacak. Bu denge, fert olarak bizlere telkin edildigi gibi; fertleri bu hassasiyeti kazanmis bir toplumda huzur, bereket, birlik ve dirlik, candan dostluk en ileri seviyede yasanir.
Bu bir kazan kazan sistemidir; hem dünyada hem ahirette kazanacagimiz bir yol. Salih ameller yoluna girmis biri salihlerdendir. Dualar, onlarla birlikte olmamiz içindir.
Fesadin ne oldugunu, dünyayi ve ahireti nasil yaktigini bilirsek salih amele sarilmamiz, onun kiymetini daha iyi anlamamiz çok daha elzem bir hal alir. Zira, salah, salih olmak ve salih amel, fesadin ziddidir. Fesat ve fitne kötülüklerin kapisi; salih ameller iyiliklerin kapisidir. Açtigimiz kapidan ve gidecegimiz yoldan ilk kendimizin geçecegini hiç unutmamaliyiz. Yolun sonunda da elbette bir yere varacagiz.
Salih amelin özünde iyi duygularla insana hizmet vardir. Sulh, insanlar arasindaki nefreti gidermek demektir. Bozgunculardan mi olacagiz, düzelticilerden mi? Bu ikisinin ayarini, ölçüsünü, miktarini, dengesini Allah’in ve Resul’ünün razi olacagi sekilde kurmamiz gerekir. Düzelticiyim deyip de bozguncu olmak da ne büyük fesat ne büyük hainliktir.
Bizler yeryüzünde barisin, kardesligin, imanin, inancin, salih amellerin yasatilmasi ve yüceltilmesi için variz. Bunlarla geçerse ömrümüz Rabbimizin ahiret müjdesine, cennet halkindan olma müjdesine nail olacagiz. Enes bin Malik (ra) diyor ki: Resulullah söyle buyurdu: “Allah bir kulu sevdigi zaman onu çalistirir.” Ashab-i kiram sordu: “Nasil çalistirir ya Resulallah?” Hazret-i Peygamber söyle cevap verdi: “Ölümden önce onu salih amel islemeye muvaffak kilar.” (Tirmizi, Kader, 8) Allah’in sevdigi kullarindan olmamiz, salih amellerde devamli çalisip da yorulmamamiz duasiyla.

SALIH KIMDIR, SALIH AMEL NEDIR?
PROF. DR. SÜLEYMAN ULUDAG

Ku’an-i Kerim ve hadis-i seriflerdeki temel kavramlardan biri amel-i salih deyimi ile ifade edilir. Kur’an’da ve hadislerde sikça geçen ve tekrarlanan amel-i salih; iyi is, faydali eylem, uygun davranis gibi anlamlara gelmektedir. Amel-i salih deyimindeki amel kelimesi fiil, is, davranis, eylem, hal ve hareket anlamina gelir. Amel, imandan sonra gelir ve onu tamamlar. Kuvvetli ve hakiki bir imanin mutlaka ibadet ve ahlakla ilgili sonuçlari ve yansimalari olur. Iman, kendini amelde disa vurur, belli eder ve geçeklestirir. Iman sebep, ibadet ve ahlak hayatini kapsayan amel onun sonucudur ve bu ikisi birbirinden ayrilmadigindan birçok alim ameli imanin ayrilmaz bir parçasi olarak görmüstür.
Burada amelden maksat dinimizin yapilmasini emir veya tavsiye ettigi, dünyada ve ahirette ise yarayan farzlar, sünnetler ve ahlak kurallarina uygun davranislardir. Dinimizde yapilmasi yasaklanan veya sakincali görülen veyahut da hos karsilanmayan haramlarin ve mekruhlarin terk edilmesi de amel kavraminin kapsamina girer. Mesela içki içmemek ve yalan söylememek terk türünden amellerdir. Bu anlamdaki ameller sevap kazandirir, dünya ve ahiret saadetinin kazanilmasini saglar.

SALIHLERIN AMELI: AMEL-I SALIH
DOÇ. DR. IBRAHIM BAZ

Tarih boyunca dünyanin her yerinde ve hayatinin bütün alanlarinda en etkin olgu din olmustur. Insan ve mekan isimlerinden kültürel ve sosyal hayata dair her boyutta din, en belirleyici, egemen ve görünen unsur olagelmistir. Ancak Bati’da baslayan ve bütün dünyayi kusatan Aydinlanma düsüncesinin ve bunun sonucu ortaya çikan dünyevilesmenin bir neticesi olarak din, maalesef kisisel bir boyuta indirgenmeye baslanmistir. Hayat, dini ve din disi alan -profan- olarak görülmeye baslanmis, din yalniz iç dünyaya havale edilmeye çalisilmistir. Iste bu ortamda, Müslümanlarin, dinin bireysel olmaktan öte toplumsal bir boyutu bulundugunu ve bu toplumun huzur, saadet ve selametinin sürekliligi için bir Kur’an tabiri olan ve iman ile birlikte zikredilen amel-i salih kavraminin ne oldugunu iyi bilmeleri ve tatbik etmeleri büyük önem arz etmektedir. Zira Müslümanlarin insanliga sunacaklari toplum modelinin sosyal boyutunda amel-i salih kavrami önemli bir yer tutmaktadir.

SALIH AMELLERIMIZI KORUMAK IÇIN
DOÇ. DR. ABDULCEBBAR KAVAK

Kur’an-i Kerim’de iman ve salih amel birlikte zikredilir. Bu yönüyle salih amel, mü’min olmanin açik bir göstergesi ve bu konudaki samimiyetin önemli bir belirtisidir. Gönülden iman eden ve bunu yaptigi salih amelleriyle ortaya koyan her kadin ve erkek, Allah’in dünya ve ahirette onlar için takdir ettigi ve müjdeledigi güzelliklere nail olacaktir. “Erkek ve kadindan kim mü’min olarak salih -sevapliamel islerse, elbette onu -dünyada- güzel bir hayatla yasatiriz. Ve -ahirette- onlara mükafatlarini, yapmakta olduklarinin en güzeliyle verecegiz.” (Nahl, 97) Salih amel nedir, sorusunun cevabi Kur’an-i Kerim’e ve Resulullah’in sünnetine bakildiginda en kisa ve öz olarak söyle tanimlanabilir: Salih amel; Allah rizasi için iyi niyet, ihlas ve firasetle yapilan amel demektir. O halde salih amelin gönülden yapilmasi esastir. Ancak gönül terazisinden geçmis bir amel makbul olabilir. Sadece zahiri sartlari yerine getirilen ameller, fikhi açidan tamam kabul edilebilir. Fakat Allah katinda bir amelin makbul olmasi için zahiri sartlarla beraber o amelin gönülden ve takvayla yapilmasi gereklidir. Bu hususta Kur’an-i Kerim’de verilen kurban örnegi konuyu apaçik ortaya koymaktadir: “O kurbanlarin ne etleri ne de kanlari Allah’a ulasir. Fakat sizden O’na yalniz takvaniz -saygi ve itaatiniz- ulasir.” (Hac, 37)
Yüce Rabbimiz kendisine kavusmak hususunda samimiyetin ölçütü olarak salih ameli sart kosmustur. Bu nedenle Allah’a ve ahiret gününe inanan ve Rablerine kavusacaklari günü hasretle bekleyen mü’min ve mü’mineler, salih amellerle bu konudaki samimiyetlerini toplumsal alanda ifade etmis olurlar.

(Dosya yazilarini tamami Ilim ve Irfan dergisinin Haziran sayisinda.)

Muhterem hazirun, Hazret-i Muhammed’in peygamber olarak gönderilmesi...

Insanin fitrati tertemizdir. Ne var ki zamanla disardaki enkazin, toz dumanin külleri üzerine düser....

Ilim ve Irfan dergisinin 2024 Aralik sayisi sahsiyet dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2024