YRD. DOÇ. DR. EBUBEKIR SIFIL | Aralık |
2014 |
AYIN KONUSU
| Okunma: 2203
Modern zamanlarda müstesriklerin ektigi fitne tohumu ne yazik ki tutmus ve ümmet-i Muhammed pek çok sahada bilinç kaymasina maruz kalmistir. Bu maraz durumu kendisini en fazla Kur'an ve Sünnet'le iliskimizde göstermektedir.
Surasi kesin: Sünnet'ten tecrit edilen Kur'an, önce meale, oradan da okuyanin ve yorumlayanin niyet ve maksadina göre konusan bir metine dönüstürülmek istenmektedir. Bunu yapanlar her ne kadar adini böyle koymasalar da, sonuç itibariyle hadise budur. Üstelik bunu yaparken Kur'an'in, gelenekçilerin ileri sürdügü gibi, öyle anlasilmaz degil, apaçik ve anlasilir bir kitap oldugunu söylemeyi de ihmal etmezler.
Ilginçtir, Kur'an'in apaçik bir kitap oldugunu her firsatta vurguladigi dikkat çeken pek çok kimsenin, birçok Kur'an ayetinin anlam ve delaletinde farkli düsündügünü görüyoruz. Söz gelimi Kur'an'da basörtüsü, Efendimizin sefaati, kabir azabi, namaz vakitleri, nesh vb. var midir yok mudur; Bakara 62 ve Maide 69 gibi Ehl-i Kitab'in akibetinden bahseden ayetler nasil anlasilmalidir; Ehl-i Kitap Efendimize ve Kur'an'a iman etmeden cennete gidebilir mi, gibi daha pek çok konu böyledir.
Bu nasil apaçik ve her okuyanin anlayabilecegi bir kitaptir ki, bizzat bu iddiayi öne sürenler dahi onun ne dediginde görüs birligine varamiyor?
Dogrusu su ki, Kur'an konusunda hakki verilmis bir anlama faaliyeti, behemehal Usul-i Fikih bilmeye baglidir. (Usul-i Tefsir esasen Usul-i Fikih üzerine bina edilmis bir disiplin oldugu için ayrica zikretmeye gerek görmedim.) Kur'an ayetlerinin hepsinin açiklik-kapalilik yönünden, delalet yönünden ve daha birçok bakimdan ayni olmadigi, pek çok Kur'an ayetinin ihtiva ettigi hükmün Sünnet olmadan anlasilamayacagi, Kur'an-Sünnet iliskisinin mahiyeti ve Sünnet'in Kur'an'i beyan etme tarzlari… Bunlar Usul-i Fikih bilmeden anlasilabilecek hususlar degildir.
Usul-i Fikih bilenler bu sahada konusmadigi ya da daha dogrusu sesini duyuramadigi, sesi yüksek çikanlar ise Usul-i Fikih bilmedigi içindir ki, Kur'an anlayisimiz, Sünnet anlayisimiz, dolayisiyla Müslümanligimiz sakatliklarla malul.
(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Aralik (2014) sayisinda.)