PROF. DR. ALI AKPINAR | Haziran | 2014 | AYIN KONUSU | Okunma: 1890
HAZRET-I MERYEM KISSASI: ADANMIS BIR RUH

Hazret-i Meryem, Kur’an’da ismi açikça geçen tek hanimdir. Kur’an, gelenege uyarak kadin ismi zikretmez. Sözgelimi, pek çok ayette konu edildigi halde Hazret-i Adem’in esi ve insanligin annesi Hazret-i Havva’nin ismi hiç geçmez. Diger kadinlarin ismi de geçmez. Bu kuralin tek istisnasi Hazret-i Meryem’dir.

Meryem ismi Kur’an’da hem de otuz dört ayette geçer. Arap kültüründe önde gelen kisiler hanimlarinin ve kizlarinin adlarini açikça söylemezler ve onlardan bahsetmek sözkonusu olunca, 'esimiz, ailemiz, ehlimiz' gibi kinaye lafizlariyla onlari anarlardi. Kur'an da bu gelenege uyarak yalnizca Hazret-i Meryem ismine yer vermistir. Çünkü Meryem, siradan bir kadin degildi. O, kadinlarin en seçkini, küfürden, günah ve fuhustan uzak kalmis temiz, iffetli, Allah'in ikramlarina daha dünyadayken nail olmus bir örnek hanimdi. Onun hayati, kadinlar basta olmak üzere tüm insanlar için sayisiz örneklerle doludur. Söyle ki: Israilogullari Hazret-i Meryem ve onun babasiz dünyaya gelen çocugu Hazret-i Isa hakkinda ileri geri konustuklari için yüce Allah onun ismini açikça zikretmis, hem de onlarin iddialarini tamamen geçersiz kilmak ve Hazret-i Meryem'in dedikodulardan tamamen uzak oldugunu tekidli bir biçimde anlatmak için tekrar tekrar onun ismini açikça anmistir.

Meryem, Ibranicede, 'Rabbin hizmetçisi kadin, kul' anlaminda bir kelimedir. Arapçaya Mariye olarak geçmistir. Arapçada kadin özelliklerinden uzaklasmis kadin için 'meryem' kelimesi kullanilir. Çünkü Hazret-i Meryem, Beyt-i Makdis’in hizmetinde bulunmakla alisilmisin disinda, erkeklerin yapageldigi bir görevi üstlenmistir.

(Yazinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Haziran (2014) sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016