MAZHAR SALIH | Ekim | 2013 | AYIN KONUSU | Okunma: 3378
Son dönem Naksibendi ekolünün önemli sahsiyetlerinden SMuhammed Haznevi Hazretleri 1949’da dünyaya geldi. Degerli bir ailenin içinde, ilim ve edeple beslenerek, her türlü saibeden ve süpheden uzak, çok güzel bir tarzda yetisti. Sekiz yasina gelmeden Kur'an-i Kerim'i ögrendi. Ardindan sarf, nahiv, belagat, mantik gibi çesitli dini ve Arabi ilimleri tahsil etti. Bundan sonra da diger ilimleri okudu, “mantik” ve “mefhum”a geçti. Öyle ki, Islami ilimlerden bilmedigi veya vakif olmadigi ilim dali kalmamistir, demek abartili bir tespit olmaz.

Tasavvufta seyr-u süluk yolunda ilerlerken ayni zamanda Haznevi medresesini yönetti. Yine burada yillarca sürecek ders ve talime devam etti. Dedesi Sah-i Hazne’nin meshur vasiyetinde söyledigi gibi hem zahiri ilimleri hem de manevi ilimleri beraber tahsil etti. Seyr u süluk dedigimiz tasavvuftaki manevi yolculuga devam ederken zahiri (ser’i) ilimleri bir an olsun ihmal etmedi.

Bu arada manevi yolda da babasinin talimatlarini titizlikle yerine getirdi, günden güne halini terakki ettirdi. 1992’de babasi ve seyhi Seyh Izzeddin Haznevi Hazretlerinin vefatindan sonra, kendi ahiret yolculuguna kadar sürecek olan mürsitlik görevini kesintisiz bir sekilde yerine getirdi.

SEYH MUHAMMED HAZNEVI’NIN ARDINDAN
SELIM HASIMOGLU

Naksibendi-Haznevi tarikati mürsidi, büyük mürebbi Seyh Muhammed Haznevi, 22 Ekim 2005 tarihinde, Ramazan ayinda, umresini eda ettikten sonra Mekke’den Medine’ye giderken geçirdigi bir trafik kazasi neticesinde ailesinin dört ferdiyle birlikte Rabbinin civarina intikal etti. Allah Teala onu ve beraber vefat edenleri rahmetinin genisligiyle sarsin. Söyle bir hadis-i serif vardir: “Kim Mekke yolunda ölürse Allah Teala onu kiyamet günü mizana arz etmez ve hesaba çekmez.” Yine baska bir hadis-i serif de söyledir: “Kim ihramli olarak ölürse telbiye getirerek (Lebbeyk diyerek) hasredilir.” Buna merhum Seyh Hazretlerinin ülkesinden uzakta, gurbette oldugu sirada Rabbine intikal ettigini de ilave edebiliriz ki Peygamberimiz, “Garip (gurbette ölen) sehittir.” buyurmustur. Bu ne güzel akibettir.

Hiç süphesiz Seyh Hazretleri, insanlarin hidayeti ve irsadiyla geçirdigi hayatindaki çabalari ve çalismalariyla bu yüksek mertebeyi elde etmistir. Yine ulastigi her yerde dünyevi beklentilerden uzak, nezih davetinin basariya ulasmasi ve kabul görmesi neticesinde ulasmistir. Çünkü o Allah sevgisinde fena olmustu, susuzlugunu kiymetli ameller ve kemal sifatlardan baska bir sey gidermiyordu. O her zaman yükseklere bakiyordu. Allah makamini ali etsin.

(Seyh Muhammed Haznevi’yi anma yazilarinin tamami Ilim ve Irfan dergisi Ekim sayisinda.)

Muhterem Müslümanlar, sahabe-i kiramdan rivayet edildigine göre Ramazan-i serif yaklastiginda...

Mübarek Ramazan ayinin gölgesi üzerimize düstü. Çok sükür yeniden ulasiyoruz bir kutlu zaman dilimine....

Ilim ve Irfan dergisinin Mart 2024 sayisi Ramazan dosyasiyla çikti....

IRFAN BASIM YAYIN DAGITIM SAN. VE TIC. LTD. STI.
Zafer Mahallesi Kurultay Sokak No:1/6 Yenibosna | Bahçelievler / Istanbul | Telefon: 0(212) 694 98 98
Copyright © 2012-2016